Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli větru zasahovali hasiči napříč republikou, mezi Krnovem a Novými Heřminovy do stromu narazil vlak

V souvislosti s velmi silným větrem provedly jednotky hasičů v celé republice od půlnoci do 7. hodiny ranní 156 technických zásahů, jednalo se o odstraňování spadlých stromů, které zatarasily komunikace. Nejvíce zásahů bylo evidováno v Libereckém kraji, v Jihomoravském kraji a v Kraji Vysočina.

Praha

Vlivem silného větru spadl strom na komunikaci v ulici Poupětova v Holešovicích. Hasiči kmen odstranili pomocí motorové pily. Do dnešních 7:30 hasiči v Praze zasahovali u 5 případů, které souvisely se silným větrem. Jednalo se o uvolněné plechy a popadané stromy.

Jihomoravský kraj

Vlivem silného větru, který zasáhnul Jihomoravský kraj, se zvýšil počet výjezdů. Uplynulých 24 hodin hasiči převážně odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji v tomto směru zasahovali na Blanensku a Brněnsku. Naopak na Břeclavsku je vítr netrápil.

Zásahy spojené s větrem začali evidovat ve včerejších večerních hodinách. Nejčastěji pak vyjížděli mezi 3. a 10. hodinou dopoledne. V tomto období řešili 38 událostí spojených se silným větrem. Následně se situace začala uklidňovat a dnes v podvečer byly tyto události už jen ojedinělé. Celkem zasahovali od včerejších 19.30 do dnešních 19.30 hodin u 54 událostí souvisejících se silným větrem.

Ve většině případů se jednalo o odstraňování popadaných stromů, větví, odstraňování nebezpečně nalomených dřevin apd. Ojediněle hasiči řešili uvolněné předměty a konstrukce.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Královéhradecký kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděly jednotky požární ochrany k celkem 10 zásahům, a to zejména během včerejšího večera (23. 10.) a dnešní noci (24. 10.).

Silný vítr například uvolnil část lešení v Hradci Králové, Plotištích nad Labem. Hasiči jej částečně rozebrali tak, aby nehrozilo žádné nebezpečí.

Dále odstraňovali popadané stromy na Hradecku (Štít, Hradec Králové, Slatina, Kratonohy), na Trutnovsku (Žacléř, Královec) a v Krkonoších. V ranních hodinách poté vyjížděla jednotka ke spadlému stromu, který blokoval provoz na železniční trati u Kuksu.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Liberecký kraj

Od dnešní půlnoci vyjížděli hasiči v Libereckém kraji v souvislosti se silným větrem k téměř 40 událostem. Kvůli silnému nárazovému větru popadaly na několika místech kraje stromy a zatarasily komunikace.

Nejvíce událostí bylo zaznamenáno v okolí Jablonce nad Nisou, na Semilsku a Českolipsku. Pád stromu uzavřel několik komunikací v přímo v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, ve Svoru, Kamenickém Šenově, Semilech i v Liberci.

V Lučanech nad Nisou vítr vytrhl ze země autobusovou zastávku, kterou hasiči museli zabezpečit, aby neohrožovala okolí. Kvůli větvím, které se zachytily v drátech elektrického napětí, je na Jablonecku část domácností bez elektřiny.

Omezený provoz je i na železničních tratích. Konkrétně mezi Křižany a Karlovem pod Ještědem. Také na trati mezi Novým Borem a Českou Lípou odstraňují hasiči z kolejiště překážky.

I přes to, že během přechodu fronty nebyl nikdo zraněn, Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje doporučuje v době silného větru minimalizovat pohyb venku a tím se nevystavovat zbytečnému riziku. Následky proměnlivého počasí budou zcela jistě hasiči odstraňovat ještě několik hodin.

Pavlína Bílková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Tři jednotky hasičů zasahovaly ve středu 24. 10. 2018 brzy ráno na železniční trati u Zátoru (okres Bruntál) – na jednokolejné trati mezi Krnovem a Novými Heřminovy – u spadlého stromu přes koleje. Do stromu měl narazit osobní motorový vlak, událost se obešla bez zranění všech pěti osob v soupravě.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve středu před půl pátou ranní. Do Zátoru ihned vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Krnov, jednotka dobrovolných hasičů Krnov a drážní hasiči (SŽDC).

Podle velitele zásahu šlo o listnatý strom o průměru v místě přejetí 12 cm, který odstranili. Čtyřčlenná posádka vlaku i jeden cestující (byl mu zajištěn odvoz do Krnova) vyvázli bez zranění.


Celkem 24× vyjely v souvislosti se silným větrem jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji od úterního večera do středečního poledne (24. 10. 2018), především kvůli odstraňování spadlých a nebezpečných stromů. Všechny události se obešly bez zranění i větších materiálních škod.

Vedle likvidace stromů, například ve středu brzy ráno na železniční trati u obce Zátor (okres Bruntál) po kontaktu listnatého stromu s motorovým vlakem, hasiči také provizorně opravovali uvolněné plechové střešní krytiny.

Nejvíce výjezdů – 11 – bylo v okrese Frýdek-Místek, v okrese Bruntál 6, v okrese Ostrava-město a na Opavsku 3, jeden výjezd na Karvinsku, dosud žádný na Novojičínsku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Pardubický kraj

Hasiči Pardubického kraje v souvislosti se silným větrem zasahovali od úterních 23 hodin do středeční 10. hodiny celkem u 39 událostí.

Jednalo se zejména o popadané a polámané stromy. Hasiči ale také museli zabezpečit utržené plechy na střeše objektu v Cholticích. Hrozilo, že plech se střechy ulétne a poničí elektrické vedení. Plech by dále mohl zranit i procházející osoby. Hasiči provizorně střechu zajistili.

Do šesté hodiny ranní hasiči zasahovali u 17 událostí. Se svítáním a pospíchajícími řidiči do práce přibylo telefonátů na operační středisko hasičů a poté i zásahů. Od 6. do 10. hodiny dopolední hasiči evidovali dalších 22 událostí. Opět se jednalo zejména o popadané stromy. v půl desáté dopoledne motorový vlak narazil v Pusté Kamenici do spadlého stromu. Nehoda se obešla bez zranění.

Místa, kam hasiči vyjížděli odstraňovat stromy v úterý dopoledne: Bohuňovice, Ústí nad Orlicí, Litomyšl, Předhradí, Bukovina u Přelouče, Krásné, Široký Důl, Bojanov, Oldříš, Chvaletice, Krouna, Stašov, Králíky, Všeradov, Mladějov na Moravě, Trpín, Pustá Kamenice.

Následky silného větru budou hasiči odstraňovat pravděpodobně ještě několik hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Středočeský kraj

V noci na středu 24. října přibyl do statistik HZS Středočeského kraje větší počet zásahů, než je obvyklé. Přispěl k tomu nejen silný vítr, který lámal větve i stromy a páchal další škody, ale také čtyři rozsáhlejší požáry mezi půlnocí a třetí hodinou.

V úterý od 15 hodin do půlnoci středočeští hasiči zasahovali u 23 událostí, z nichž 13 souviselo s odstraňováním následků větrných poryvů.

Od půlnoci do 8. hodiny ranní pak jednotky vyjížděly k 36 zásahům, ze kterých 22 bylo v souvislosti s nepřízní počasí na území kraje.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Od 19:30 23. 10. do 8:00 24. 10. 2018 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 25 zásahům z důvodu silného větru. Hasiči nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a větve na pozemní komunikace, dráty vedení a jednom případě spadlý sloup.

V okresu Děčín vyjely jednotky k 13 zásahům na spadlé stromy na silnici a v jednom případě na dráty vedení. Jednotky zasahovaly v Horním Jindřichově, Rynarticích, Kerharticích, České Kamenici, Chřibské, Heřmanově, Valkeřicích, Mikulášovicích, Rožanech, Varnsdorfu a Království.

V okresu Chomutov vyjely jednotky ke třem zásahům na spadlé stromy – v Měděnci, Málkově a Chomutově.

V okresu Most vyjely jednotky k 5 zásahům. Odstraňovaly spadlé stromy ze silnic u Nové Vsi, Brandova a Litvínova.

V okresu Teplice 1 zásah, spadlý strom na vozovku u obce Lelov.

V okresu Ústí nad Labem odstraňovali hasiči strom ze silnice u Tisé.


Od osmé hodiny ranní jednotky v kraji odstraňovaly stromy a větve na dalších 11 místech. A na dalších čtyřech místech uvolněné plechy a střešní tašky.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl v úterý odpoledne silný vítr. Od úterní patnácté hodiny odpolední do středeční sedmé hodiny ranní zasahovali hasiči v souvislosti s počasím u více než 20 událostí.

Nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejčastěji zasahovali hasiči na Třebíčsku.


Od sedmé hodiny ranní do deváté hodiny dopolední zasahovali hasiči na Vysočině u dalších 20 událostí v souvislosti s počasím. Počet zásahů tak od včerejšího odpoledne překročil čtyři desítky.

V uplynulých dvou hodinách hasiči opět nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce práce měli s odstraňováním stromů hasiči na Žďársku, popadané stromy odklízeli například u Věcova, Radostína nad Oslavou, Jimramova, Herálce nebo Polničky.

V 07.50 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou k ohlášenému pádu stromu na dráty elektrického vedení v ulici Brněnská ve Žďáře nad Sázavou. Hasiči místo události technicky zabezpečili a následně předali přivolanému pracovníkovi energetické společnosti.

O deset minut později vyjížděli profesionálních hasiči ze stanice Náměšť nad Oslavou do ulici Habří v Náměšti nad Oslavou, kde bylo nutné provizorně upevnit uvolněnou plechovou střechu.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina*

Sdílet