Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Horním Maršově proběhl druhý workshop „WEBER Rescue – vyprošťování u dopravních nehod“

Ve dnech 20. a 21. 10. 2018 se uskutečnil již druhý workshop/kurz na téma vyprošťování zraněných osob u dopravních nehod. Pořadatelem této akce byla Asociace velitelů JSDH ve spolupráci se společností Luing Pyrex (která v ČR zastupuje společnost WEBER Rescue System) a místní jednotkou Horní Maršov.

Jako vždy se kapacita plně obsadila již v počátku vypsání přihlášek, účastnily se jednotky JSDH Horní Maršov, JSDH Vestec, JSDH Úpice, JSDH Polepy, JSDH Žďár nad Sázavou a JSDH Žlebské Chvalovice/Tře­mošnice.

Dalšími účastníky byli kolegové z HZS a z Asociace dobrovolných záchranářů z.s. Akce zaujala i kolegy z Polské strany Krkonoš, z OSP Kamieniec Ząbkowicki.

Jak je zvykem u obdobných workshopů, účast instruktorů byla mezinárodní. České instruktory doplnil kolega a hlavní instruktor WEBER Rescue z Polska.


Kurz byl rozdělen do dvou částí – teoretické a praktické. Teoretická probíhala v sobotu, kdy si účastníci mohli vyslechnout velmi zajímavé přednášky na téma taktiky a postupů při řešení dopravních nehod, postupy vyprošťování, nové postupy (metoda Oslo, cross ramming apod.) a přednášku o alternativních pohonech vozidel a jejich specifikách v případě havárie.

Na závěr proběhla diskuze, kde se účastníci podělili o své zkušenosti z praxe. Vše se neslo ve velmi přátelské atmosféře a mezinárodní spolupráce hasičů neznala hranic.


Druhý den již probíhal samotný výcvik – a to včetně detailní instruktáže, jak zacházet s vyprošťovacím zařízením.

Účastníci se rozdělili do skupin, na které čekala celkem 3 stanoviště – každé o 3 vozidlech, takže každý měl možnost reálně pracovat s nástroji. Stanoviště byla: vozidlo na kolech, vozidlo na boku a vozidlo na střeše.

Všechna vozidla byla předem deformována, aby věrně simulovala účinky nárazu či nehody. V některých případech byl použit i figurant, který „zastupoval“ zraněného řidiče.

Jednotky a účastníci měli za úkol vozidlo zabezpečit, zajistit a osobu co nejšetrněji vyprostit z vozidla v co nejkratším čase. Instruktoři účastníkům zodpovídali dotazy při postupu a taktéž radili a ukazovali jak nejlépe postupovat, ale samotná činnost byla na účastnících.

Na stanovištích si mohli vyzkoušet různé postupy, včetně zmiňovaného „cross rammingu“ – a to s různými nástroji, jak „hadicovými“ tak i s „aku“ verzemi. Na závěr proběhlo vyhodnocení a doporučení jak pokračovat ve výcviku.


Celá akce proběhla podle plánu a podařilo se vše na výbornou. Závěrem patří poděkování jak organizátorům, tak účastníkům. Nemalý dík patří i společnosti www.likvidace-autovraku.com, která poskytla vozidla a prostor pro praktickou část.

Na příští rok plánujeme další kurzy a workshopy. Konkrétně obdobné kurzy na vyprošťování plánujeme tři na dalších místech České republiky.

Více info je na www.avjsdh.cz, nebo na FB Asociace velitelů JSDH.

Luboš Sobotka (AVJSDH)
Tadeáš Hlinka (AVJSDH)
Sdílet