Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní setkání hasičů sběratelů a historiků se uskutečnilo v roce 2018 na Slovensku

Již 7. mezinárodní setkání hasičů sběratelů a historiků se uskutečnilo ve dnech 12. – 13. 10. 2018 v malebné obci na úpatí Vysokých Tater Tvarožnej. Na místní hasičské zbrojnici proběhlo přivítání.

Setkání zahájil předseda ÚvO DPO SR v Kežmaroku Peter Duda a přivítal hosty z České, Polské a Německé republiky. Dále pozdravila starostka obce a členka sboru Ing. Dagmar Mathiová a zmínila historii 750 let obce, sbor zanedlouho oslaví 140. výročí. President DPO SR Pavol Ceľuch popřál hodně úspěchů hasičské historii.

Vyzdvihl podporu dobrovolných hasičů na Slovensku. Dále pozdravil člen prezídia a předseda republikové komise historie DPO SR Peter Kunkela. Peter Duda seznámil s historií dobrovolného hasičstva v Prešovském kraji a v obci. Následovaly zdravice zahraničních delegací.

Za delegaci z České republiky pozdravil František Pecka a předal starostce dar. Historik Ľudovít Hoch pozdravil za Slovenskou republiku. Marek Pisarek pozdravil jménem polských hasičů. Augustin Joachim pozdravil za německé hasiče a předal pamětní dar.

Zdeněk Moural předal upomínkové předměty SDH Tvarožná z okr. Brno-venkov. Jaroslav Kozák představil knihu „Hasičské vyznamenání na Slovensku 1922–1951“. Po večeři proběhla burza a přátelské posezení.

Druhý den se všichni odebrali do Levoče, kde si prohlédli baziliku minor na Mariánské hoře. Je to jedno z nejstarších a nejvýznamnějších poutních míst na Slovensku. Cesta následovala do Prešova, kde v Rákociho paláci Krajského muzea účastníky setkání přivítal předseda ÚzV DPO SR Ing. Marek Angeloviča.

Následně si prohlédli jak historickou expozici, tak expozici „Z dějin hasičstva na Slovensku“ založenou předsedou ZO SPO Prešov Pavolom Košíkem (1902–1981). Po obědě v restauraci Florián bylo setkání ukončeno.

Obec Tvarožná leží v okrese Kežmarok v Prešovském kraji na jihozápadním úpatí Levočských vrchů, při hranici vojenského obvodu Javorina. Obec má 707 obyvatel. Sbor byl založen roku 1880.

Text: Mgr. David Dvořáček
Foto: Ing. Lenka Vargová a David Dvořáček
Sdílet