Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Od dřevěné kůlny chytla střecha domu

K požáru dřevěné kůlny vyjeli v pátek 18. září 2009 odpoledne hasiči do obce Vítězná – Kocléřov na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen ve 12:56 hodin.

K požáru dřevěné kůlny vyjeli v pátek 18. září 2009 odpoledne hasiči do obce Vítězná – Kocléřov na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen ve 12:56 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a Trutnova, dále byli přivoláni dobrovolní hasiči z Vítězné – Huntířov, Bílé Třemešné, Hajnice a Hostinného.

Při příjezdu hasičů na místo hořela celodřevěná kůlna o rozměrech zhruba 3,6 krát 6 metrů, která byla přistavěna k rodinnému domu. Plameny se velmi rychle rozšířily až na střechu rodinného domu a do půdního prostoru. Na likvidaci požáru střechy byla nasazena také automobilová plošina, která nemohla být ustavena dříve, dokud pracovníci el. rozvodných závodů neodpojili přívod el. energie u domu. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 15:22 hodin. Dohašování ohnisek pokračovalo až do 16:26 hodin. Požár zničil kůlnu, starší uskladněné věci, disky od automobilu a balíky pletiva. Střešní konstrukce rodinného domu byla značně poškozena, stejně tak okna v půdním prostoru, dřevěné podlahy a části vybavení půdní vestavby. Při požáru byl usmrcen pes uživatelů domu.

Šetřením a ohledáním místa požáru bylo zjištěno, že pravděpodobnou příčinou vzniku požáru byla nedbalost jednoho z uživatelů domu, který vysypal žhavý popel do plastové popelnice. Ta stála asi 20 centimetrů od dřevěné stěny kůlny. Od žhavého popela se vznítil obsah i samotná popelnice. Plameny se pak rychle šířily přes dřevěnou kůlnu až na rodinný dům. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 700 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 500 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet