Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v celé republice zasahovali u popadaných stromů i utržených střech

Hasiči v celé republice zasahují u zvýšeného počtu spadlých stromů, předpověď meteorologů se nemýlila a fouká silný vítr.

Jihomoravský kraj

Během noci evidují hasiči v Jihomoravském kraji tři desítky výjezdů v souvislosti se silným větrem. Jedná se především o spadené stromy.

Královéhradecký kraj

Od pondělního odpoledne do dnešního rána zasahovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů v Královéhradeckém kraji v souvislosti se silným větrem u 30 událostí. Nejvíce práce mají jednotky na Hradecku, Rychnovsku a dále na Trutnovsku. Pár případů jsme zaznamenali také na Jičínsku a Náchodsku.

Nejčastěji odklízejí hasiči popadané stromy přes komunikace, ale poskytují technickou pomoc i v dalších případech. V průběhu dne se dají očekávat další zásahy v souvislosti s odstraňováním následků silného větru.

Nárůst událostí jsme zaznamenali už v dnešních ranních hodinách, a to především na Hradecku. Například profesionální hasiči z Nového Bydžova a Chlumce nad Cidlinou zasahovali u dopravní nehody u obce Kratonohy na Novobydžovsku, kde se vlivem silného větru převrátil vlek nákladního automobilu.

Silnice I/11 je nyní uzavřena a došlo také k poškození zábradlí mostku. Předpoklad uzavření komunikace je cca do 8:00 hod. (může se změnit). K dalšímu převrácenému nákladnímu vozidlu vyjeli krátce po 6:00 hod. profesionální hasiči ze stanice Hradec Králové-Pražská, a to k obci Libišany. Nehoda se stala u nájezdu na dálnici D11.

V Hradci Králové také ráno hasiči ukotvili uvolněný stan, který se pohyboval na Pražské třídě nebo u Muzea východních Čech odstranili uvolněné oplechování, které bránilo v průjezdu vozidel.

V noci byli v pohotovosti především hasiči na Trutnovsku a Rychnovsku, jen v okolí Špindlerova Mlýna zasahovali místní hasiči během nočních hodin třikrát, odstraňovali popadané stromy z komunikací.

12:00

Krajské operační a informační středisko hasičů v Královéhradeckém kraji eviduje k dnešnímu poledni již 90 událostí, nahlášených v souvislosti se silným větrem.

Ve většině případů odstraňují profesionální i dobrovolní hasiči spadané jednotlivé kusy stromů, které blokují průjezd na komunikacích. Dále pomáhají jednotky se zajištěním uvolněných částí střech a v několika případech došlo také k pádu drátů elektrického vedení.

Části uvolněných střech pomáhají hasiči zabezpečit například v Ječné ulici v Hradci Králové, obdobná situace je nahlášena také na bytovém domě v Kostelci nad Orlicí v ulici Rudé Armády nebo v Bělovsi v Kladské ulici. V Rokytnici v Orlických horách se před polednem uvolnila střecha na budově radnice. Místní hasiči ji dostali dolů, protože hrozila pádem a ohrožovala okolí radnice.

Popadané elektrické vedení pak mají hasiči nahlášené například v Bohuslavicích, v Nerudově ulici v Teplicích nad Metují nebo ve Zlíči u České Skalice. V Dobrušce v Javorové ulici došlo dokonce k vytržení kabelů u trafostanice, hasiči na místě spolupracují s energetiky.

I přes větší množství událostí nebyl nikdo v souvislosti se zásahy při odstraňování nebezpečných stavů po silném větru zraněn.

Nejvíce práce mají v průběhu dnešního dne hasiči na Náchodsku a dále na Rychnovsku, Trutnovsku a Hradecku.

16:00

Do úterních 16 hodin eviduje krajské operační a informační středisko hasičů Královéhradeckého kraje celkem 124 událostí, které přijalo v souvislosti se silným větrem, který zasáhl v noci z pondělí na úterý celou republiku.

V drtivé většině případů poskytovaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů technickou pomoc při odstraňování následků po silném větru.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Liberecký kraj

Aktuální počet událostí, které řešili hasiči od půlnoci a během dnešního dopoledne v Libereckém kraji je 63. Po extrémní situaci v noci se nyní vítr v kraji zmírnil. Krajské operační a informační středisko však stále zaznamenává volání občanů, které souvisí s nočním silným větrem.

Opět řešíme především události typu technická pomoc. Hasiči likvidují a odstraňují popadané stromy a větve na komunikacích nebo zajišťují nebezpečné střešní krytiny, plechy či cedule. Nikdo nebyl zraněn.

Pavlína Bílková tisková mluvčí HZS Libereckého kraje

Moravskoslezský kraj

Od včerejšího dne evidujeme již stovku zásahu spojených se silným větrem. Jednotky hasičů momentálně zasahují i u 4 události, u kterých došlo k odtržení plechů ze střech budov. Ostatní zásahy jsou spojené s vyvrácenými a polámanými stromy.

Zásahy se zatím obešly bez zranění zasahujících hasičů.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Profesionální i dobrovolné jednotky v Olomouckém kraji od včerejší 22. hodiny (29. 11. 2018) vyjíždějí ke zvýšenému počtu technických události. V drtivé většině se jedná o spadné stromy na komunikacích. Nárůst výjezdů v průřezu všech pěti okresů evidujeme od čtvrté hodiny ranní 30. 10. 2018. Nejvíce co do počtu řešených výjezdů se jedná o okresy Olomouc, Šumperk a Prostějov. V součtu událostí k aktuálnímu času (7:00) se jedná o téměř 40 výjezdových aktivit.

V detailovém rozboru nejvíce hasiči likvidují pomocí motorových pil popadané stromy na komunikacích, zde počtem výjezdů převazuje hlavně okres Olomouc. Několik událostí spojených s popadanými stromy řešili hasiči také na Šumpersku a Jesenicku. Menší počet cp co do počtu likvidací stromů evidujeme také na Prostějovsku a Přerovsku. (Celková čísla za okresy uvedeme v průběhu dne).

Komplikace se nevyhnuli také železniční přepravě, spadený strom do kolejiště si vyžádal omezení provozu u Starého Města na Šumperku. Spadené dráty elektrického vedení a součinnost s hotovostní službou energetiků řešili hasiči na Přerovsku ve Staré Vsi, jednalo se o utržené dráty u rodinného domku. Obdobný případ s hrozícím nebezpečím porušení elektrického vedení řešili hasiči v Lošticích, jednalo se o zavěšený strom v drátech vysokého napětí.

Hasiči přímo v Olomouci řešili na třech místech uvolněné plechové krytiny, v brzkých ranních hodinách zasahovali na ulici Jílová, zde zajistili několik plechů. V místě došlo také k rozfoukání tepelné izolace. Druhá z výčtu událostí a opět střešní plechové tabule zajišťovala profesionální jednotka na ulici Lafayettova v bývalém pivovaru. Poslední do trojice výjezdů patří uvolněný plech na ulici Hlušovická v Olomouci Černovíře. V jednom případě došlo také k uvolněným plechům v Žerůvkách (Bystročice) na Olomoucku. Zde hasiči zajistili část krytiny na čerpací stanici. Uvolněné padající tašky z domu zajišťují aktuálně hasiči v Uničově na ulici Hrdinů.

Podrobnosti k dalším mimo stromovým běžným událostem shrneme v následující zhruba další hodině-dvouhodině. V ostatních případech se jedná o likvidaci spadených stromů, bez zranění či poškození majetku (číslo dosahuje již zmíněnou 40). K těmto událostem jde souhrnně popsat odklizení pomocí motorových pil a rychlé uvedení zpět do běžného režimu v průjezdnosti či průchodnosti komunikací a chodníků.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Varování Českého hydrometeorolo­gického ústavu se vyplnilo. Pardubický kraj zasáhl v noci z pondělí 29. října na úterý 30. října velmi silný vítr s nárazy až kolem 90 km/h.

Hasiči v celém kraji se opravdu nezastavili. Od pondělní 19 hodiny do úterní sedmé hodiny ranní hasiči vyjížděli ke 151 událostem v souvislosti se silným větrem.

Jednalo se zejména o popadané stromy a polámané větve, které hasiči rozřezávali pomocí motorových pil.

V Hlinsku Srní hasiči likvidovali strom, který spadl na dráty elektrického vedení, ale i následný požár stromu od jiskřícího vedení. Energetici hasičům museli vypnout elektrický proud. Auto z koryta řeky vytahovali v noci hasiči na Svitavsku. Řidička pravděpodobně neutrpěla zranění. Hasiči vozidlo z koryta řeky vytáhli pomocí jeřábu.

Hasiči mnohdy v průběhu likvidace spadlého stromu na vozovku byli sami v ohrožení, když jim například v Hlinsku Srní spadlo hned několik stromů za hasičské auto. Hasiči odstraňovali ve 3 hodiny ráno i kolizi kamionu, který v Lázních Bohdanči najel na ulomenou spadlou větev. Událost se obešla bez zranění.

Zhruba o hodinu později najel v Lázních Bohdanči osobní vůz Škoda Octavia do spadlého stromu. V Chrudimi hasiči likvidovali požár trafostanice.

V Hlinsku zajišťovali hasiči střechu objektu, která hrozila pádem. V Chroustovicích spadlo několik stromů i sloup elektrického vedení. Hasiči museli odstřihnout dráty elektrického vedení a sloup položili na zem.

Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje doporučuje v době silného větru omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry.

Hasiči i nadále odstraňují následky silného větru.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Středočeský kraj

Od pondělní půlnoci do 16 hodin přibylo do statistik Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje 131 událostí, což je více než trojnásobek oproti celodennímu průměru roku 2017. Řádění větrných poryvů se nejvíce projevilo v okresech Kutná Hora a Benešov, kde jednotky vyjížděly dohromady k 77 zásahům.

Vítr začal výrazněji zesilovat v noci na úterý v prvních hodinách nového dne, kdy nejvíce událostí zaznamenalo operační středisko mezi čtvrtou a šestou hodinou.

Ladislav Holomčík
tiskový mluvčí
HZS Středočeského kra­je

Ústecký kraj

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od 0:03 do 6:33 30. 10. 2018 k třinácti zásahům kvůli silnému větru. Hasiči odstraňovali spadlé větve a stromy většinou z komunikací. Nejvíce událostí – 10, bylo hlášeno v okresu Děčín.

Tam vyjížděly jednotky do Sněžníku, Studánky, Varnsdorfu, Dolní Chřibské, Lísky, Rumburku a Dolního Podluží. Šlo o stromy na silnicích a v jednom případě na železniční trať u Rumburku a na dráty vysokého napětí v Jetřichovicích.

V okresu Ústí nad Labem zasahovaly jednotky třikrát, a to v Ústí nad Labem – Všebořicích a Knínicích.

Jeden strom odstraňovali hasiči z vozovky i v Úštěku.

Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl silný vítr. Od pondělního podvečera do úterní páté hodiny ranní zasahovali hasiči na Vysočině u více než 130 událostí v souvislosti s počasím. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Do Věže na Havlíčkobrodsku byli hasiči před půlnocí přivoláni k utržené střeše rodinného domu. Část střechy skončila na vozovce. Z vozovky střechu hasiči odklidili a místo události technicky zabezpečili.

Obdobný případ řešili také hasiči v ulici Znojemská v Jihlavě. I tady silný vítr poškodil střechu na domě.

Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

V souvislosti se silným větrem vyjížděly dnes v noci jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů k několika desítkám případů popadaných stromů a poškozených střech.

První výjezd zaznamenalo krajské operační středisko ve 22:47 hodin. Od této doby do 7:00 hodin ráno se jednalo celkem o 50 případů popadaných stromů na komunikace a železnici. V několika případech hasiči zajišťovali také uvolněné plechy a poškozené střechy domů.

Mezi nejsložitější zásahy lze zařadit poškozenou střechu v obci Napajedla na Zlínsku, kde došlo vlivem silného větru k uvolnění plechové krytiny o rozměru asi 10×10 metrů a následného poškození komína. Hasiči museli část střechy demontovat. Zbylé asi dvě třetiny plochy provizorně zajistili.

K dalšímu netradičnímu případu došlo v Brumově-Bylnici, kde krátce po osmé hodině ranní došlo k pádu stromu na projíždějící automobil. Řidiči byla poskytnuta první předlékařská pomoc a po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byl předán do její péče. Hasiči strom odstranili a místo předali policii.

Od sedmé hodiny ranní profesionální i dobrovolné jednotky stále vyjíždějí k popadaným stromům a poškozeným střechám. V čase 7:00 – 9:00 hodin se jedná o dalších 29 událostí stejného typu.

Pavel Řezníček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet