Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vláda schválila větší odškodnění dobrovolných hasičů při úmrtí během zásahu

Vláda ve středu 31. října 2018 kvůli schůzi sněmovny zasedala ve Strakově akademii už od 6 hodin. Na úvod schválila nové nařízení, kterým dojde k narovnání v odškodňování rodin profesionálních a dobrovolných hasičů v případě jejich úmrtí při zásahu.

Odškodnění profesionálních hasičů se nemůže diametrálně lišit od odškodnění hasičů dobrovolných. Život v takovýchto situacích nasazují všichni stejně a z pohledu dobrovolných hasičů se jednalo o nespravedlnost.

Proto jsme vládě navrhli změnu nařízení, která nerovnováhu alespoň částečně odstraní,

uvedl k návrhu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dne 1. ledna 2018 nabyla účinnosti část zákona č. 247/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů.

Nově přijatým zákonem došlo k 1. lednu 2018 k navýšení úmrtného z původního trojnásobku na dvanáctinásobek měsíčního služebního příjmu zemřelého příslušníka, které se vyplácí pozůstalým pro případ, že služební poměr příslušníka ve služebním poměru skončí jeho úmrtím.

V návaznosti na změnu zákona č. 361/2003 Sb. je žádoucí provést i změnu právní úpravy na úseku požární ochrany, kdy konkrétně na základě nařízení vlády č. 34/1986 Sb., o jednorázovém mimořádném odškodnění osob za poškození na zdraví při plnění úkolů požární ochrany, ve znění pozdějších předpisů, lze poskytnout jednorázové mimořádné odškodnění ve výši šestinásobku průměrné mzdy pozůstalým dětem.

Dále čtyřnásobek průměrné mzdy pozůstalému manželu, čtyřnásobek průměrné mzdy v úhrnné výši pozůstalým rodičům, a do úhrnné výše čtyřnásobku dalším pozůstalým osobám, které byly odkázány výživou na zemřelého, který následkem poškození na zdraví v souvislosti s plněním úkolů jednotky požární ochrany nebo při poskytování osobní pomoci na výzvu velitele zásahu zemřel.

Předkládaný návrh tak odstraňuje nesoulad mezi zákonem č. 361/2003 Sb., který pozůstalé odškodňuje dvanáctinásobkem měsíčního služebního příjmu, a doposud platným nařízením vlády č. 34/1986 Sb., které pozůstalé odškodňuje nejvýše šestinásobkem průměrné mzdy.

Není totiž podle předkladatele žádoucí, aby, dojde-li při zásahu k úmrtí profesionálního hasiče a současně dobrovolného hasiče nebo osoby, která se zásahem pomáhá, bylo odškodnění pozůstalých diametrálně odlišné (dvanáctinásobek služebního příjmu kontra šestinásobek průměrné mzdy).

Podrobný materiál je k dispozici na www.vlada.cz.

Sdílet