Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na povodně jsme připraveni

Téměř každoročně přichází do České republiky povodně. Někdy jsou malého, jindy velkého rozsahu. Vždy však s sebou přinášejí materiální škody a ohrožují i životy občanů. Nespoutaný vodní živel má strašlivou sílu. Zabránit či zmírnit jeho ničivému působení se učili velitelé stanic Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina a členové jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených k výstavbě protipovodňových zábran.

Téměř každoročně přichází do České republiky povodně. Někdy jsou malého, jindy velkého rozsahu. Vždy však s sebou přinášejí materiální škody a ohrožují i životy občanů. Nespoutaný vodní živel má strašlivou sílu. Zabránit či zmírnit jeho ničivému působení se učili velitelé stanic Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina a členové jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených k výstavbě protipovodňových zábran. V kraji Vysočina patří mezi tyto obce na Havlíčkobrodsku obec Habry, na Jihlavsku obec Mrákotín, na Pelhřimovsku obec Kejžlice, na Třebíčsku obec Lesonice a na Žďársku obec Jimramov.

V rámci odborné přípravy s názvem „Výstavba protipovodňových zábran“ hasiče školili příslušníci Odboru integrovaného záchranného systému a služeb a Odboru prevence a civilní nouzové připravenosti Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina.

První část školení, konaná dne 3. 9. 2009, byla zaměřená teoreticky. Určena byla pouze pro členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Kromě seznámení se s poznatky z povodní uplynulých let byly hasičům lektory předány důležité rady v oblasti ochrany obyvatelstva při povodních.

Druhá část, která proběhla dne 17. 9. 2009 v areálu závodu Čepro Šlapánov, a.s., byla praktická. Předvedeny byly protipovodňové prostředky v majetku Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina. Hasiči si zde vyzkoušeli výstavbu protipovodňové hráze z pytlů, které si nejprve museli sami pytlovačkou nebo ručně naplnit. Vysvětlen jim byl názorně postup, jak protipovodňovou hráz z pytlů stavět tak, aby její účinnost byla maximální. Pytlové hráze jsou nejrozšířenějším druhem protipovodňové ochrany. Lze je vytvářet z jednokomorových nebo dvoukomorových pytlů, které se vyrábějí v různých rozměrech. Hmotnost naplněného pytle je mezi 25 – 30 kg.

Hasičům byli předvedeny i protipovodňové pryžotextilní vaky společnosti RUBENA, které se plní vodou a slouží k výstavbě hrází k zadržení nebo usměrní záplavové vody. Vaky se v ohroženém prostoru spojí na potřebnou ochrannou délku a napustí se vodou v podstatě z jakéhokoliv zdroje. Jejich naplnění, principy umístění i následné vypuštění si hasiči na místě vyzkoušeli.

Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina děkuje společnosti Čepro Šlapánov, a.s. za umožnění výuky v areálu firmy.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina 

-kow-

Sdílet