Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nafty z proražené nádrže kamionu

Na hlavním silničním tahu z Kolína na Český Brod byla v 16:00 hod. oznámena prasklá nádrž z kamionu s vývinem kouře. KOPIS na místo vyslal jednotku HZS ze stanice Český Brod s technikou CAS 15 Mercedes Benz a CAS 32 Tatra 815.

Na hlavním silničním tahu z Kolína na Český Brod byla v 16:00 hod. oznámena prasklá nádrž z kamionu s vývinem kouře. KOPIS na místo vyslal jednotku HZS ze stanice Český Brod s technikou CAS 15 Mercedes Benz a CAS 32 Tatra 815.

Dalším oznámením z místa události byl potvrzen pouze únik nafty, nikoliv požár. Druhá cisterna byla vrácena na stanici a na místo byl následně vyslán nosič kontejnerů Avia s kontejnerem se sorbentem a sudy pro jímání uniklých látek.

Po dojezdu na místo zásahu byl provedeným průzkumem zjišten únik nafty z nádrže kamionu v množství cca 100 litrů. Vzhledem k proražení nádrže najetím na ocelový klíč nadále docházelo k masivnímu úniku nafty z nádrží kamoinu. Nafta byla sbírána do záchytné vany a plněna do sudů. Uniklá ropná látka na komunikaci byla z části ohražena sorbentem.

Vzhledem k situaci, kdy došlo za jízdy kamoinu po proražení nádrže k zamoření komunikace v délce cca 150 metrů byl z centrální stanice Kolín na místo vyslán další nosič kontejnerů s technickým kontejnerem. Zasahujícím hasičům se podařilo na místě oddělit potrubí od druhé nádrže na boku kamionu a zamezit značnému úniku nafty. Po dvouhodinovém přečerpávání bylo z proražené nádrže odčerpáno cca 250 litrů motorové nafty do náhradních obalů.

Celý zásah byl komolikován hustým odpoledním provozem na přilehlé komunikaci. Proto po celou dobu zásahu PČR prováděla kyvadlové řízení dopravy.

mjr. Ing. Josef Kudrna
Vyšetřovatel požárů ÚO Kolín

-kow-

Sdílet