Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Libereckého kraje a polské Jelení Hory soutěžili v poskytování první pomoci

V úterý 6. listopadu 2018 zahájili profesionální hasiči Libereckého kraje a jejich kolegové z polské Jelení Hory dvoudenní společnou odbornou přípravu v poskytování neodkladné zdravotní pomoci. Organizátoři připravili v rámci této přípravy hasičům zajímavé soutěžní klání.

Projekt zaměřený na procvičení správných postupů při poskytování předlékařské první pomoci proběhl 6. – 7. listopadu. Soutěž připravili hasiči z územního odboru Jablonec nad Nisou a to v rámci projektu „Bezpečné pohraničí", spolufinancovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014 – 2020.

Na různých místech podhůří Jizerských hor bylo pro soutěžní týmy připraveno šest stanovišť se zajímavými a reálnými modelovými situacemi. Na každé stanoviště měl zásahový tým maximálně 30 minut. Za tu dobu museli soutěžící situaci správně vyhodnotit a poskytnout náležitě první pomoc postiženým. Zbylý čas byl určen k přesunu na další stanoviště.

Žádný z týmů nebyl předem informován, jakým nástrahám bude muset v terénu čelit a na jaká místa je instrukce zavedou. V rámci plnění úkolů se hlídky podívaly například na rozhledny Královka a Bramberk, nebo na břeh vodní nádrže Josefův Důl.

Hasiči ošetřovali zlomeniny, zachraňovali tonoucího, lezli na skály za poraněným horolezcem, ošetřovali diabetika, osvojili si zásady neodkladné resuscitace či bezpečnostních opatření při postižení střelnou zbraní. Ve všech případech šlo naštěstí jen o figuranty z řad jejich kolegů.

Cílem této zajímavé soutěže bylo připomenout hasičům, jak důležité je umět včas a kvalitně poskytnout první pomoc. Dále jak zajímavou formou porovnat úroveň předlékařské první pomoci mezi Českou republikou a Polskem a odborně se připravit na výkon služby.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet