Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Libereckém kraji školili učitele základních škol

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje pořádá už od roku 2006 pro pedagogy především základních škol Libereckého kraje školení k problematice výuky tematiky ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí (dále jen „OČMU").

Učitelé se tak mají příležitost dozvědět důležité informace z oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva, které by měli následně předávat žákům při výuce ve školách.

Také letos na podzim proběhl ve spolupráci s Krajským pracovištěm Liberec Národního institutu pro další vzdělávání vzdělávací program akreditovaný MŠMT „Mimořádné události ve škole a jejich řešení" pro pedagogy základních škol a víceletých gymnázií.

Školení probíhalo přímo na stanicích HZS LK v Liberci, Semilech a České Lípě a zúčastnilo se ho celkem 36 pedagogů ze 21 základních škol a jednoho víceletého gymnázia, což činí přibližně 10% z celkového počtu základních škol v Libereckém kraji.

Samotné školení bylo rozděleno do dvou bloků. Dopolední část byla věnována především teoretickým informacím. Příslušnice z oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS LK por. Mgr. Iva Michalíčková a kpt. Mgr. Michaela Stará učitelům doporučily rozčlenění tematiky do jednotlivých ročníků 1. i 2. stupně základní školy.

Přehledně shrnuly, jaké by měly mít děti v jednotlivých ročnících znalosti a doporučily například vhodné pracovní listy, učebnice, interaktivní kurzy Záchranného kruhu, videoklipy a další dostupný materiál.

Jako novinka byl pedagogům představen projekt tvorby výukového materiálu pro podporu vzdělávání v oblasti OČMU na 2. stupni základních škol „Hasiči pro školy", který vzniká ve spolupráci HZS Zlínského a HZS Ústeckého kraje za finanční podpory Ústeckého kraje.

Odpoledne se do školení zapojili kolegové z úseku prevence, kteří pro učitele připravili ukázku hašení různými typy přenosných hasicích přístrojů a správný postup hašení hořícího oleje v domácnosti. Učitelé se také dozvěděli něco málo o principech hašení.

Na závěr praktické ukázky si všichni zájemci vyzkoušeli hašení hořlavé kapaliny práškovým a sněhovým hasicím přístrojem.

Následovala prohlídka mobilní požární techniky a v Liberci také pracoviště telefonního centra tísňového volání 112 a krajského operačního a informačního střediska.

por. Mgr. Iva Michalíčková
HZS Libereckého kraje
Sdílet