Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru haly v Praze 9 zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči, v průběhu se zřítila střecha

V pátek 9. listopadu 2018 vyslalo operační středisko šest profesionálních a pět dobrovolných jednotek k požáru haly v ulici Kolbenova v Praze 9. První jednotka na místo dorazila v 20:26 hodin. Po příjezdu bylo zřejmé, že objekt bývalého trampolínového centra je zasažen na ploše 30 × 50 metrů v plném rozsahu.

Hasiči na likvidaci požáru nasadili celkem 4 proudy z výškové techniky. V 20:55 hodin došlo ke zřícení části střechy haly, ve které hořel převážně molitan a vybavení sportovního centra. Dle sdělení majitele objektu se uvnitř nikdo nenacházel, centrum bylo tři týdny mimo provoz.

Během celého zásahu prováděli chemici pražských hasičů a laboratoře z Kamenice měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší s negativním výsledkem. Na místo si velitel zásahu povolal Český červený kříž, který zajistil pro zasahující hasiče zázemí.

Asi po 90 minutách od vzniku požáru se plamenné hoření dále nešířilo, nicméně stále hrozilo zřícení jižní štítové stěny haly. Proto na místo velitel zásahu povolal těžkou techniku Záchranného útvaru ze Zbirohu a statika. Byl také vypnut plyn do objektu.

Po zhodnocení stavu stěny v 00:50 hodiny bylo rozhodnuto, že stržení je v tuto chvíli riskantní. O dalším řešení stavu budovy rozhodne statik během následujících dnů.

Postupně na místě zasahovalo šest profesionálních a deset dobrovolných jednotek, tedy asi 80 hasičů. Vyšetřovatel odhadl škodu na 20 milionů korun, příčina požáru se vyšetřuje. V 01:00 hodin na místě zůstala dvě hasičská družstva a výšková technika na dohašování. Pak bude prostor předán PČR.

Na místě jsou od ranních hodin 10. listopadu 2018 vyšetřovatelé hasičů, kteří spolupracují s vyšetřovateli policie. Velitel zásahu z holešovické stanice rozhodl, že do budovy není možný vstup bez povolení statika. Stále jsou dohašována skrytá ohniska.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet