Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně zasahovali u vážné nehody

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Jičín a Trutnov, zaměřené na dopravní nehodu autobusu a osobního vozidla, proběhlo dnes 24. září 2009 dopoledne na náměstí K. J. Erbena v Miletíně na Jičínsku.

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresů Jičín a Trutnov, zaměřené na dopravní nehodu autobusu a osobního vozidla, proběhlo dnes 24. září 2009 dopoledne na náměstí K. J. Erbena v Miletíně na Jičínsku.

Na silnici č. III/3005 se srazil autobus s dvanácti pasažéry s osobním vozidlem, ve kterém cestovali řidič a tři spolujezdci. Autobus se po nárazu převrátil na bok a uvěznil několik cestujících. V osobním vozidle zůstali zaklíněni všichni pasažéři. Řidič a spolujezdec z předního sedadla nehodu nepřežili, stejně tak řidič a jeden cestující z autobusu.

Bezprostředně po ohlášení události na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje vyjeli k místu nehody profesionální hasiči z Hořic a Jičína, dále byli povoláni profesionální hasiči z okresu Trutnov z požárních stanic Dvůr Králové nad Labem a Trutnova. K místu byla povolána také jednotka profesionálních hasičů z Hradce Králové s evakuačním stanem k zabezpečení většího počtu zraněných osob. Postupně se na místo dostavily také posádky Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje z Jičína, Hořic a Dvora Králové nad Labem, jednotky sborů dobrovolných hasičů z Miletína a Hořic a hlídky Policie ČR z Hořic a Jičína.

Velitel zásahů po příjezdu na místo a provedeném průzkumu ustavil dva úseky – první skupina hasičů se zaměřila na prvotní a nezbytné ošetření zraněných osob v autobusu a jejich vyproštění, dále zajistili autobus proti pohybu a požáru. Část jednotek hasičů ve druhém úseku vyprostila dva zraněné spolujezdce z osobního vozidla, kteří zůstali zaklíněni na zadních sedadlech. Hasiči nejprve pomocí hydraulického rozpínáku otevřeli zadní dveře a vyprostili jednoho zraněného. Pomocí hydraulických nůžek odstřihli střechu a vyprostili také druhého zraněného ze zadního sedadla. Za využití metody laického třídění START (snadné třídění a rychlá terapie), která se využívá při mimořádných událostech s větším počtem zraněných osob a v případě nedostatku zdravotnického personálu, hasiči pomocí barevných identifikačních náramků předtřídili záchranné službě zraněné osoby z autobusu podle závažnosti zranění. Tato metoda se využívá při událostech s větším počtem zraněných osob a pomáhá s předtříděním pro záchrannou službu. V žádném případě nenahrazuje lékařské třídění zraněných. Všichni zranění byli po vyproštění přeneseni do evakuačního stanu a následně transportováni do zdravotnických zařízeních. Vzhledem k velkému počtu zraněných osob byl na místo události přivolán psycholog Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, který poskytl nezbytnou péči postiženým osobám. Při následné kontrole počtu cestujících bylo zjištěno, že jedna osoba v důsledku šoku odešla z místa nehody. Policie ČR ihned zahájila pátrání a zraněnou osobu nalezla nedaleko místa nehody.

Silnici v místě nehody uzavřela Policie ČR a odkláněla dopravu přes objízdné trasy. Po vyproštění a transportu všech zraněných osob Policie ČR zahájila vyšetřování příčin dopravní nehody.

Cílem taktického cvičení bylo prověřit systém vyrozumění složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje a dotčených orgánů státní správy a samosprávy, metodu laického třídění START s využitím barevných identifikačních náramků, koordinaci a spolupráci složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje při mimořádné události s větším počtem zraněných osob a postupy při poskytování předlékařské pomoci a transportu zraněných nebo společnou typovou činnost – Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ 09/IZS 2008.

Zúčastněné složky:

* HZS Královéhradeckého kraje – požární stanice Hořice, Dvůr Králové nad Labem, Jičín, Trutnov a Hradec Králové,
* Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje – Jičín, Dvůr Králové nad Labem, DZS Hořice,
* Policie ČR – Hořice a Jičín,
* Jednotky sborů dobrovolných hasičů – Miletín, Hořice,
* Střední škola zdravotnická a Vyšší odborná škola zdravotní HK – figuranti

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet