Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kobit dodal jednotce SDH Starý Bohumín velkokapacitní třínápravovou cisternu Scania za bezmála sedm milionů korun

Novou cisternovou automobilovou stříkačkou pro velkoobjemové hašení se mohou pochlubit hasiči ve Starém Bohumíně. Vůz za 6 897 000 korun včetně DPH městu dodala firma Kobit – THZ.

Podvozek

Vůz je postaven na podvozku Scania P440 B6×6HZ. Jedná se tedy o třínápravové šasi o rozvoru 4 300 mm s připojitelným pohonem přední nápravy. Na všech diferenciálech jsou uzávěrky. Všechny nápravy jsou odpruženy listovými pery a vybaveny stabilizátorem.

O pohon se stará 13litrový motor DC13 o výkonu 323 kW, který splňuje emisní normu Euro 5. Převodovka je automatizovaná, dvanáctistupňová.

Kabina pro mužstvo CrewCab CP28 je šestimístná, čtyřdveřová, vybavená nezávislým naftovým topením. Na její levé straně je sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu Rettbox-air, která se po nastartování samočinně odpojí.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou uchyceny dýchací přístroje Dräger PSS 3000, mezi nimi jsou náhradní tlakové láhve. Zbývající dva přístroje najdeme mezi sedadly velitele a řidiče.

Ve střední horní části kabiny osádky je umístěna úložná police přes celou šíři kabiny osádky, přístupná je zezadu; ve spodní části je uzpůsobena pro zavěšení páteřové desky.

Pro spojení slouží digitální vozidlový terminál TPM700, jeho druhý mikrofon a reproduktor je umístěn v zadní části u obslužného panelu čerpadla. V dobíjecích úchytech jsou umístěny čtyři ruční radiostanice a čtyři ruční svítilny. Nechybí držák pro výjezdový tablet.

Přední část kabiny osádky je vybavena lanovým navijákem, pod ním je uchycena asanační lišta. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení.

Nádrž na vodu má objem 8 000 litrů, na pěnidlo 480 litrů. Jsou vyrobeny jako jeden celek z nerezavějící o­celi.

Čerpací zařízení THZ 3000 dosahuje při tlaku 10 barů jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu, ve vysokotlakém režimu pak 250 litrů za minutu. Pěnotvorné přiměšovací zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Nástavba je vybavena osvětlovacím stožárem TVS-01 LED 24/230 napájeným z elektrického rozvodu vozidla, nouzově je ho možné napájet z elektrocentrály. Stožár lze vysunout do výšky 5 metrů nad úrovní terénu, po uvolnění ruční brzdy se automaticky složí. Celkový světelný tok čtyř reflektorů je 20 000 lumenů.

Osvětlení prostoru okolo vozu je zajištěno LED světly částečně zapuštěnými do bočních stěn a do zadní stěny nástavby. Na každé straně za stupačkou kabiny družstva jsou umístěny dvě LED světla pro osvětlení zadních náprav vozidla.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný bod pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Sdílet