Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru hotelu v Praze byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu, aktivován byl traumaplán

V sobotu 20. ledna 2018 v 18:03 hodin vyjely jednotky pražských profesionálních hasičů k nahlášenému požáru klimatizace v přízemí 5 patrového hotelu v ulici Náplavní v Praze.

První jednotka byla na místě v 18:06 a již při prvotním průzkumu bylo zřejmé, že z důvodu většího počtu ubytovaných osob budou na místě potřeba další síly a prostředky. V prvních minutách byl také zřízen štáb velitele zásahu.

Celý objekt byl silně zakouřen, bylo nutné klienty hotelu evakuovat a z důvodu členitého prostoru uvnitř objektu hrozilo nebezpečí ztráty orientace. Hasiči zasahovali ve dvou bojových úsecích.

Na místo ihned vyrazili policisté, kteří po příjezdu uzavřeli okolí hotelu, aby mohli hasiči a záchranáři nerušeně pracovat. Vzhledem k množství techniky, musela být zcela uzavřena jak Náplavní ulice, tak i Myslíkova. Policisté na místě řídili provoz a radili motoristům objízdné trasy.

Jan Daněk, Policie ČR

Krajské operační a informační středisko na místo postupně vyslalo profesionální a dobrovolné jednotky, chemickou jednotku z Petřin a jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu.

Zbylé pražské dobrovolné jednotky byly povolány k záloze na vlastních stanicích k pokrytí území hl.m. Prahy.

Postupně byl na místě zásahu vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Dopravu v okolí zásahu řídila Policie České republiky. Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy vyslala k události vozidlo Atego, byl aktivován traumaplán, který byl odvolán po 20. hodině.

Na místo se dostavil krajský ředitel HZS hl. m. Prahy, brig. gen. Roman Hlinovský, primátorka Adrina Krnáčová a radní pro Bezpečnost Libor Hadrava. Hasiči pracovali na 3 C proudy v dýchací technice, během zásahu zachránili pomocí vyváděcích masek celkem 34 osob vnitřkem budovy i pomocí výškové techniky.

9 osob bylo zraněných, z toho 2 profesionální hasiči, kteří byli zraněni lehce. Dvěma osobám již záchranáři nemohli pomoci.

Lokalizace byla nahlášena v 21:01 hodin. Již během zásahu byli na místě vyšetřovatelé příčin požáru. Během nedělního dopoledne proběhne došetření případu, na místě budou vyšetřovací týmy hasičů a policistů.

V 22:26 hodin poslední přítomná jednotka provedla závěrečné rozebírací práce a hledání skrytých ohnisek. Objekt byl předán PČR.

Přibližně okolo 22. hodiny byl zásah ze strany záchranářů ukončen a místo si převzali kriminalisté. Ti budou nyní spolu s dalšími odborníky a vyšetřovatelem hasičů zjišťovat kde a proč začalo hořet.

Policisté budou také zjišťovat totožnost mrtvých i zraněných a vyrozumívat jejich rodinné příslušníky. V tuto chvíli jejich totožnost neznáme a usilovně pracujeme na tom, abychom ji zjistili.

Jan Daněk, Policie ČR

21.01.2018 08:00

Velmi vážná zranění během požáru utrpělo pět osob, čtyři z nich posádky na místě resuscitovaly. U tří pacientů se podařilo zdravotníkům jejich srdeční činnost obnovit. Ačkoliv se jednalo o požár, mezi zraněnými nebyli žádní pacienti s popáleninami, dominovaly případy, kdy se lidé nadýchali kouře. Jeden člověk byl zraněn středně těžce a tři lehce.

Každé z vyšetřovaných osob záchranáři změřili hladinu oxidu uhelnatého v krvi, aby vyloučili případnou otravu zplodinami hoření. Mezi zraněnými je i dvojice zasahujících hasičů, oba muži jsou mimo ohrožení života.

Na místě zasahovalo šest záchranářských posádek, dvě lékařské posádky, inspektor, koroner a speciální vůz Atego, který je vybaven i kyslíkovou terapií pro větší počet pacientů. U zásahu byl přítomný také ředitel Petr Kolouch, náměstek Sekce pro léčebně preventivní péči, náměstek Sekce nelékařských zdravotnických pracovníků, krizový manažer a tisková mluvčí.

Potřetí krátce po sobě vyhlašovala pražská záchranka traumaplán pro mimořádné situace s vysokým počtem zraněných. Tento krok zahrnuje i oslovení spolupracujících dopravních zdravotních služeb a nemocnic, které operačnímu středisku sdělí, kolik pacientů a s jak závažnými zraněními jsou schopny přijmout.

Záchranáři při vyhlášeném traumaplánu přecházejí na metodiku pro ošetření vysokého počtu zraněných na jednom místě.

V prosinci záchranka vyhlásila traumaplán při srážce autobusu s nákladním vozem na Kunratické spojce, kdy utrpělo zranění devět lidí.

V polovině ledna byl aktivován traumaplán po dopravní nehodě osobního vozu a autobusu nedaleko Horoměřic, kdy posádky ošetřily 45 lidí, tři osoby na místě zemřely.

Pro mimořádné situace s vysokým počtem zraněných osob udržuje záchranná služba neustále na vysoké úrovni svou krizovou připravenost, což zahrnuje mimo jiné kontinuální vytváření traumatologického plánu a postupů, přípravu tematických cvičení a vybavování posádek takovými prostředky, aby byly akceschopné i během specifických událostí, kdy je nutné roztřídit, ošetřit a transportovat do zdravotnických zařízený vysoký počet pacientů.

Mezi takové prostředky patří například třídicí pásky a karty pro triáž zraněných, která určí pořadí ošetření na místě a prioritu transportu do zdravotnického zařízení, či kontrolní listy s postupy u konkrétních událostí.

Důležitou součástí krizové připravenosti jsou i ochranné prostředky jako dýchací masky, balistické vesty, helmy, brýle, neprůřezné rukavice či detektory oxidu uhelnatého.

Vážíme si poděkování od ministra zdravotnictví a vedení Prahy za naše nasazení při této události.

Záchranná služba velmi děkuje zasahujícím složkám Integrovaného záchranného systému, především pak Hasičskému záchrannému sboru hl. m. Prahy, a také všem zaměstnancům pražské záchranky, kteří se do zásahu zapojili.

www.zzshmp.cz

21.01.2018 10:00

Na místě události od rána pracují vyšetřovatelé policistů, hasičů, kolegové z kriminalistického ústavu a soudní znalci. Ti zjišťují kde, a proč začalo hořet. V tuto chvíli nelze odhadnout, v jakém časovém horizontu budou známy první výsledky tohoto šetření. Jakmile to okolnosti dovolí, budeme o tom veřejnost informovat.

Policistům se zatím podařilo ustanovit totožnost některých poškozených. Na místě během včerejšího požáru zemřel muž ze Spolkové republiky Německo ročník narození 1996 a žena z Jižní Koreje ročník narození 1997.

Mezi zraněnými, kteří zůstávají v nemocni, jsou tři občané Nizozemí, z nichž dva jsou muži ročník narození 1963 a 1935, a žena ročník 1939. Dalším zraněným je muž u Turecka ročník narození 1979 a muž z Francie 1984.

Poslední zmiňovaný byl již během včerejšího dne z nemocnice propuštěn. Totožnost dvou žen, které jsou hospitalizované v nemocnici, zatím neznáme a kriminalisté ji zjišťují.

Policie komunikuje se zastupitelskými úřady poškozených a jejich cestou vyrozumívá rodinné příslušníky.

Řada turistů má v hotelových pokojích své osobní věci a cestovní doklady. Nicméně v tuto chvíli není ještě možné z bezpečnostních důvodů do hotelu vstupovat. To dokládají ostatně i fotografie, které jsou přiložené ke zprávě. V případě, že turisté potřebují odcestovat zpět do svých domovů, ať se o pomoc s vyřízením náhradních dokladů obrací na své zastupitelské ú­řady.

Až proběhnou veškeré nutné úkony ze strany vyšetřovatelů na místě, hotel bude předán majiteli nebo jeho zákonnému zástupci, aby si mohl přijmout potřebná opatření k jeho zajištění.

21.01.2018 16:00

V průběhu dnešního dopoledne jsme obdrželi informaci, že se počet obětí včerejšího požáru zvýšil. V nemocnici zemřely dvě ženy, jejichž totožnost zatím neznáme. Kriminalisté pracují na tom, aby ji v co možná nejkratší době zjistili.

21.01.2018 20:00

Vyšetřovatelé ukončili ohledání místa požáru a nyní budou vyhodnocovat zajištěné stopy. Zadali také vypracování několika znaleckých posudků, jejichž závěry by měly objasnit, proč začalo hořet.

Krátce před 18. hodinou bylo celé místo předáno zákonnému zástupci majitele hotelu do jeho kompetence.

Totožnost dvou žen, které zemřely v nemocnici, zatím stále neznáme a pracujeme na jejím zjištění.

22.01.2018 10:00

Kriminalisté 2. oddělení obecné kriminality Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy pokračují v práci na objasnění příčin vzniku požáru v hotelu. V této souvislosti vyšetřovatel zadal vypracování několika znaleckých posudků z oborů elektro a chemie. Také si vyžádal zprávu od vyšetřovatele hasičů. Vypracování těchto dokumentů může trvat několik týdnů až měsíců.

Ve věci kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Škoda, která při požáru vznikla, byla předběžně odhadnuta na 20 milionů korun.

Kriminalisté stále pracují na zjištění totožnosti obou žen, které zemřely v nemocnici. V této chvíli kriminalisté mají indicie o jejich identitě a probíhají konkrétní kroky k jejímu potvrzení.

Až budeme mít totožnost s jistotu potvrzenou, tak nejprve vyrozumíme jejich rodinné příslušníky. V této souvislosti jsme samozřejmě v kontaktu se zastupitelskými úřady zemí, kterých se věc týká.

22.01.2018 13:00

Kriminalistům se podařilo v průběhu dnešního dne potvrdit totožnost třetí oběti požáru. Jedná se o ženu ze Spolkové republiky Německo ročník narození 1997.

23.01.2018

Kriminalisté ustanovili a potvrdili totožnost čtvrté oběti. Jedná se o ženu ročník narození 1997 z Jižní Koreje.

16. 11. 2018

Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy ukončil šetření příčiny požáru v hotelu v ulici Náplavní v Praze 1, zjištěny byly nedostatky v zajištění požární bezpečnosti hotelu.

Vyšetřovatelé pražských hasičů provedli s Policií ČR sérii několika došetření a vyšetřovací pokus tragického požáru hotelu EUROSTARS David.

Po delším a důkladném vyhodnocení všech expertíz Kriminalistického ústavu a Technického ústavu požární ochrany byla jednoznačně vyloučena technická závada. Na základě dalších poznatků a ve spolupráci s Policií ČR bylo stanoveno, že příčinou vzniku požáru je neprokázané zavinění neznámé osoby.

V oblasti požární prevence byly zjištěny zásadní nedostatky požárně bezpečnostních zařízení.

S ohledem na výše uvedené skutečnosti bude celá věc s majitelem hotelu řešena ve správní řízení. Výsledky zjištění příčiny vzniku požáru jsme předali kriminalistům Policie ČR, která se případem i nadále zabývá.

HZS hl. m. Prahy provedl v řetězci hotelů EUROSTARS David řadu kontrol, jejichž výsledky vyhodnocujeme.

por. Bc. Jan Daněk
Policie ČR
Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet