Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Borohrádku mají nově ve výbavě termokameru Dräger a svolávací systém Fireport

Od 18. listopadu 2018 je součástí prvovýjezdové CAS 20 Tatra Terrno dobrovolných hasičů z Borohrádku nová termokamera Dräger UCF 7000, která bude využívána zejména pro záchranu osob, prohledávání zakouřených prostor, vyhledávání skrytých ohnisek požárů a jiných zdrojů tepla.

UCF 7000 je v nevýbušném provedení, má rozlišení 120×160 pixelů a dvojnásobný zoom. Uživatel může kameru obsluhovat pohodlně pouze jednou rukou, kterou si volí požadovaný pracovní režim.

Akumulátor se nachází v rukojeti kamery, její celková hmotnost je 1,3 kilogramu. Technologie moderních lithiových baterií zajišťuje provozní dobu až 4 hodiny. Zaznamenávat lze jak snímky, tak i video – paměťová kapacita je 120 minut videa a 1 000 obrázků.

Termokamera v hodnotě bezmála 200 000 korun byla pořízena za přispění členů JSDH Borohrádek a firmy SECA Borohrádek.


V tentýž den byl ve zbrojnici spuštěn kompletní systém svolávání členů jednotky – Fireport. Jedná se o zařízení, které oproti předchozímu řešení zkrátí dobu vyhlášení poplachu pro členy JSDH a poskytne potřebné informace již při převlékání do zásahových obleků.

V okamžiku, kdy operační důstojník HZS vyhlašuje poplach jednotce, dochází ke spuštění automatických akcí. Okamžitě dochází k rozeslání SMS o vyhlášeném poplachu a zároveň dochází k volání Fireportu na cílová čísla hasičů.

Přečtěte siFIREPORT je moderní svolávací systém pro hasičské jednotky, kromě poslání SMSky umí spoustu dalších věcí

Po přijetí hovoru Fireport oznámí: „Vaší jednotce byl vyhlášen poplach. Pro akceptaci stiskněte 1, pro odmítnutí stiskněte 3.“ Tuto zpětnou vazbu dále Fireport zpracovává a zobrazuje jmenovitě na panelu umístěném na hasičské zbrojnici.

Ve stejném okamžiku dochází ke spuštění Fireportu na zbrojnici. Na displeji se zobrazí informace o události, technika která byla operačním důstojníkem k události vyslána, ostatní jednotky jedoucí k dané události, mapa s vyznačenou trasou ze stanice na místo události, časový odpočet kolik minut zbývá do výjezdu a zpětná vazba hasičů – potvrzení, zda na zbrojnici jedou, či nikoliv.

Z reproduktorů na zbrojnici Fireport hlásí informace o události, na tiskárně vytiskne oboustranně mapu s vyznačenou trasou a zároveň ovládá ostatní externí zařízení – sirénu, světla i zabezpečovací systém.

Nově pořízená technika a technologie svolávání zlepší podmínky pro výjezd hasičů a pomůže k rychlé a kvalitní pomoci v našem regionu.

Sdílet