Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu v Ostrově nad Ohří

Ve středu 30. září po 21. hodině vyjely tři jednotky hasičů k požáru rodinného domu v Ostrově ve Staroměstské ulici. Na tísňové lince 112 a 150 byla událost ohlašována hned několika oznamovateli, kteří viděli plameny z velké dálky. K místu vyjeli dobrovolní hasiči z Ostrova a z Hájku společně s profesionálními hasiči z Karlových Varů.

V době příjezdu první jednotky byla v plamenech třetina střechy domu a hrozilo, že se oheň rozšíří na celou budovu.

Prvotní hasební práce komplikovalo hned několik aspektů. Hasiči z Ostrova se napojili na hydrantovou síť, kde však byl nízký tlak, navíc přímo na střeše domu, která byla plameny nejvíc zasažena, byly připevněny dráty s elektrickým proudem, který se musel nejprve vypnout.

Hořela část domu, která sloužila jako sklad zemědělských plodin, kotelna a jako dílna. Záchranáři odtud vynesli dvě velké tlakové láhve, kanystry s ropnými látkami a zahradní sekačku. Zůstaly tam ale staré pneumatiky, které způsobily velké zakouření celého okolí. Hasičům se podařilo zabránit rozšíření požáru na obytnou část budovy, kde bylo navíc pod střechou uskladněno seno a sláma.

Lokalizace všech ohnisek trvala skoro šest hodin, dobrovolní hasiči zůstali na místě až do ranních hodin a hlídali požářiště.

Všech šest obyvatelů domů, včetně dvou malých dětí, uteklo před požárem včas do bezpečí a nikdo neutrpěl zranění. Majitel objektu však ostře napadal zasahující hasiče i hlídku policie ČR, nejprve verbálně a pak i fyzicky. Odmítal opustit místo zásahu a pak odmítl podat vysvětlení pro vyšetřovatele příčin požárů a podrobit se výslechu na policejní stanici.

Prvotní odhady způsobené škody se pohybují okolo dvou milionů korun, hodnota uchráněného majetku je asi tři miliony korun. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

Vyšetřovatelé se společně s hlídkou policie ČR vrátili k místu událostí následující den ráno pro ohledání požářiště a odebrání vzorků. Incident s majitelem objektu bude také řešit policie.

Při této události nedošlo k žádnému zranění.




prap. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kraje


-swo-

Sdílet