Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V roce 2018 proběhl již 13. ročník Odborné konference členů jednotek SDH obcí a příslušníků HZS ČR

V sobotu 8. 12. 2018 se již po třinácté konala Odborná konference pro členy jednotek SDH obcí a příslušníky HZS ČR, pořádaná Moravskou hasičskou jednotou.

Konferenci zahájil Zdeněk Milan, prezident Moravské hasičské jednoty, který přítomné přivítal a následně seznámil s tématy letošní konference, která se jako již v minulých ročnících věnovala především aktuálnímu dění v souvislosti s činnostmi jednotek požární ochrany působících v České republice. Následně již byly zahájeny samotné přednášky.

Více jak 50 účastníků konference mělo možnost se seznámit například s novým systémem odborné přípravy pro členy JSDH obcí, který je v současné době realizován na území HZS JMK, UO Brno – venkov, přesněji v Zařízení HZS Jihomoravského kraje v Tišnově.

Na otázku jak je tento systém nastaven a co se od něj v budoucnu očekává, odpověděli ve své přednášce por. Pavel Podloučka, Dis a por. Bc. Vlastimil Svoboda z HZS Jihomoravského kra­je.

Další přednáška z úst Ing. Milana Mráze seznámila přítomné s činností a výkonem služby Hasičského záchranného sboru Letiště Praha a.s., tedy s činností hasičů, kteří zajišťují bezpečnost na největším letišti na území České republiky.

Třetí přednáška letošní odborné konference, kterou prezentoval kpt. Ing. Tomáš Úlehla, vyšetřovatel požárů KŘ HZS Jihomoravského kraje pojednávala na téma „Požáry a jejich vyšetřování“.

Zde se měli možnost posluchači seznámit nejen s tím, jak probíhá vyšetřování příčin vzniku požáru, ale také jak postupovat při likvidaci požárů, aby nedocházelo ke zničení stop a tím komplikování usvědčení případného pachatele.

Na závěr konference proběhla již tradiční tombola, z které si díky partnerům konference mohli výherci odnést drobné vybavení pro svoji jednotku.

Za to, že se mohl již třináctý ročník konference konat, patří velké poděkování vedení VUT Brno – fakultě chemické, Jihomoravskému kraji, firmě Dräger Safety s.r.o., Letišti Praha a.s., a v neposlední řadě pak také Hasičskému záchrannému sboru ČR.

Zdeněk Milan, prezident MHJ
Sdílet