Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení u Seménkovic simulovalo nehodu autobusu, nákladního vozu a dvou osobních automobilů s následným požárem

Podle námětu cvičení stál na silnici před křižovatkou do obce Seménkovice ve směru od Chomutova na zastávce autobus, do kterého nastupovaly převážně děti.

Projíždějícímu řidiči nákladního vozu Avia s benzínem se vlivem srdeční příhody udělalo nevolno a čelně narazil do stojícího autobusu. Do Avie pak současně narazily i dva osobní automobily, jeden z nich začal hořet.

Na místě byli zranění lide, někteří zůstávali zaklínění v havarovaných vozidlech, k dalším zraněním došlo v důsledku popálenin, zasažením dýchacích cest zplodinami hoření a rovněž k úmrtí.

Cílem cvičení bylo komplexně procvičit součinnost při nasazení základních složek IZS při zásahu u dopravní nehody s větším počtem zraněných a současném požáru dopravních prostředků.

Vyzkoušeno bylo rovněž nasazení základních složek IZS na nově otevřeném objízdném úseku dálnice D7, včetně seznámení se specifiky zásahů u tohoto typu komunikace, příjezdů k místu nehody a uzavření silnice.

Vyzkoušena byla součinnost jednotek požární ochrany a posádek Zdravotnické záchranné služby při koordinovaném vyprošťování osob z havarovaných vozidel a třídění velkého počtu zraněných osob metodou START, činnost hasičů při zásahu na hořící dopravní prostředky a součinnost s Policií ČR při uzavírání objízdného úseku dálnice. Nasazen byl i tým posttraumatické péče HZS Ústeckého kraje.

Cvičení se zúčastnily jednotky HZS Ústeckého kraje ze stanic Louny a Žatec a dobrovolné jednotky z Postoloprt a Cítolib., posádky vozů Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, policejní jednotky a figuranti – studenti Obchodní akademie a Střední odborné školy generála Františka Fajtla, Louny. Maskování figurantů zajistili Záchranáři Žatec.

Taktické cvičení se konalo ve spolupráci s Ústeckým krajem.

Sdílet