Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči předvedli v rámci akce Bezpečná Evropa ukázky zásahů

Ve středu 30. září 2009 se v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskutečnila akce Bezpečná Evropa, která se skládala z odborné konference a prezentace složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje (IZS) pro veřejnost. Záštitu nad akcí převzal ministr pro místní rozvoj, hejtman Královéhradeckého kraje a primátor města Hradec Králové.

Odborné konference se zúčastnili hejtman Královéhradeckého kraje Bc. Lubomír Franc, primátor města Hradec Králové Ing. Otakar Divíšek, náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. Miroslav Kalous, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) genmjr. Ing. Miroslav Štěpán, ředitel Ústavu speciálního zdravotnictví a výcviku Lešť z Ministerstva obrany Slovenské republiky brigádní generál MUDr. Pavol Maslík, ředitel kanceláře policejního prezidenta plk. JUDr. Michal Dlouhý, náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje (ZZS KHk) MUDr. Jiří Mašek a další významní představitelé státní správy a samosprávy.

Na konferenci byl mj. představen velký projekt Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství HZS ČR, který spočívá ve výstavbě Akademie HZS ČR (původní název „Národní centrum pro krizovou připravenost a výcvik složek IZS"), která bude umístěna v Hradci Králové (vznikne do roku 2013) a bude sloužit pro výcvik nejen hasičů, ale také záchranářů a policistů.

Součástí konference byla také prezentace složek IZS pro veřejnost. Hasiči, záchranáři a policisté si pro veřejnost připravili statické i dynamické ukázky své činnosti. Nejlákavější ukázkou byl bezesporu společný zásah složek IZS při vyprošťování osob z havarovaného vozidla. Další zajímavou ukázku byla spolupráce Letecké záchranné služby Hradec Králové a HZS Královéhradeckého kraje při záchraně zraněné osoby ze střechy budovy v podvěsu vrtulníku. Hasiči měli pro veřejnost připravené i další zajímavé ukázky. Zájemci se mohli povozit v záchranářském člunu, seznámit s vybavením hasičů – potápěčů nebo si vyzkoušet slanění pomocí lezeckého vybavení.

K vidění byla také historická i současná hasičská výšková technika, speciální obojživelné pásové vozidlo Bobr pro zásah v horském prostředí, speciální cisterna pro hašení lesních požárů, vyprošťovací automobil, práškový hasicí automobil nebo rozvinutý kontejner pro nouzové přežití.

V prezentačních stanech menší návštěvníci obdrželi pexesa, záložky, omalovánky, vystřihovánky, nebo samolepky, starší si mohli odnést letáky s důležitými informacemi např. jak se chovat při evakuaci a co patří do evakuačního zavazadla.



Foto: HZS Královéhradeckého kraje a HZS GŘ


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet