Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na jihu Švédska jezdí hasit lesní požáry speciál na podvozku Scania XT, uveze 6 000 litrů vody

Lesní požáry, které ve Švédsku zuřily v létě roku 2018, ukázaly potřebnost speciálních terénních automobilů pro využití u hasičů. Hasiči v provincii Eksjö tak převzali nový lesní speciál Scania XT P 370.

Vůz je postaven na standardním šestikolovém podvozku řady XT, pro požadované účely je osazen terénními pneumatikami a těžkým pérováním.

Liší se rovněž způsob uchycení nástavby – ten je flexibilní a prodlužuje tak životnost nástavby i při kroucení rámu, kterému jsou vozidla s pevnými nápravami v terénu vystavována.

Speciály Scania postupně nahradí své předchůdce Saab-Scania SBAT 111S. Ty se k hasičům dostávaly od armády v sedmdesátých letech minulého století a jejich provoz přestával být rentabilní, nehledě na problémy s obstaráváním náhradních dílů.

Scanii s nádrží na 6 000 litrů vody dodal dodal hasičům švédský nástavbář Sala Brand. Ti ale stejně jako čeští s nostalgií vzpomínají na „staré, dobré…“ a zmiňují, že se s novou Scanií budou bát každé oděrky, kterou na předchozí technice už ani moc neřešili.

Na druhou stranu si pochvalují, že vůz při jízdě v terénu obstál stejně jako SBAT při vyšším komfortu pro osádku.

Sdílet