Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Majitel zkolaboval při záchraně solária

Kolem jedné hodiny ráno se majitel solária vracel se svým kamarádem do studia, kde chtěli přespat. Při příchodu k domu však ucítili a následně i uviděli kouř vycházející ze suterénu a oken podniku. Majitel okamžitě vběhl dovnitř, otevřel podnik a požár se snažil hasit pomocí hadice z nástěnného hydrantu školy.

Dne 4. 10. 2009 v 01:06 hod. byli hasiči informováni o požáru v solárním studiu na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka hasičů z povolání města Zlína s dalším zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v suterénu jedné ze základních škol došlo k rozsáhlému požáru v solárním studiu.

Kolem jedné hodiny ráno se majitel solária vracel se svým kamarádem do studia, kde chtěli přespat. Při příchodu k domu však ucítili a následně i uviděli kouř vycházející ze suterénu a oken podniku. Majitel okamžitě vběhl dovnitř, otevřel podnik a požár se snažil hasit pomocí hadice z nástěnného hydrantu školy.

Hasiči byli o požáru informováni a na místo vyrazily dvě jednotky se třemi vozy. Mezitím stále v silně zadýmeném sklepě majitel čelil především nebezpečnému kouři. Jeho kamarád se ho snažil ze zakouřené chodby dostat ven, ale nebyl úspěšný. Majitel chtěl ještě zachránit, co se dalo.

Pobyt z zadýmeném sklepě však majitele záhy přemohl a on se silně nadýchal nebezpečných zplodin hoření. Kamarád ho po několika minutách našel ležet v částečném bezvědomí způsobeném kyslíkovým deficitem. Okamžitě ho popadl a snažil se ho vytáhnout po schodech ze sklepa ven. Sám si obličej kryl mikinou, ale ani to ho dostatečně neochránilo a i on začal kolabovat.

Mezitím už na místo dorazili hasiči, kteří našli oba muže na schodech. Hasiči je dostali ven a zraněnému majiteli okamžitě podali kyslík. Velitel zásahu nechal na místo vyslat posádku zdravotnické záchranné služby, která si následně pacienta převzala do své péče. Po nutném ošetření v sanitním voze byl majitel na vlastní žádost ponechán na místě, když odmítl další pomoc. Jeho zdravotní stav byl však neuspokojivý a i nadále byl pod dohledem zasahujících hasičů.

Hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do hořícího studia v suterénu školy. Pomocí dvou proudů vody se podařilo požár lokalizovat asi po deseti minutách zásahu. Celková likvidace požáru zabrala další půlhodinu.

Enormní výron kouře z hořících plastů prošel ze suterénu až do chodeb školy, které byly zakouřené. Hasiči museli použít přetlakovou ventilaci na odvětrání všech prostor. Na místo se dostavil školník, který hasičům otevřel všechny potřebné prostory školy a později na místo přijela i ředitelka.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Oba muži postupně vypověděli svůj příběh. Další šetření na místě ukázalo, že příčinou vzniku požáru byla technická závada na jednom ze solárních boxů. Plameny poškodily solárium a kouř zničil kompletní vybavení několika místností, včetně části s prodejnou použité konfekce a dalších věcí. Požárem způsobené škody byly odhadnuty na 170.000 Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet