Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pilot nouzově přistál a narazil do náspu

Pilot se svým strojem vytahoval kluzáky k letu z místního letiště, když došlo k výpadku chodu jeho motoru. Rozhodl se proto nouzově přistát na poli. Po přistání však nestačil dobrzdit a narazil do železničního náspu nedaleko sladoven.

Dne 3. 10. 2009 ve 12:43 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii letadla u Kroměříže.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma zásahovými vozy a později i se speciálním protichemickým autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na pole mezi obcí Kroměříž a Bílany nouzově přistál motorový letoun Z 326 Trenér.

Pilot se svým strojem vytahoval kluzáky k letu z místního letiště, když došlo k výpadku chodu jeho motoru. Rozhodl se proto nouzově přistát na poli. Po přistání však nestačil dobrzdit a narazil do železničního náspu nedaleko sladoven. Při nárazu se letadlo otočilo a poškodilo na podvozku. Sám pilot vyvázl z nehody bez vážnějšího zranění. Na místě ho prohlédl lékař zdravotnické záchranné služby a následně byl pilot preventivně odvezen do nemocnice k vyšetření.

Po nouzovém přistání došlo k poškození některých částí letounu a k následnému úniku leteckého paliva. Hasiči byli na místě už za tři minuty od výjezdu a letadlo museli ihned zajistit proti případnému požáru. Velitel zásahu si nechal na místo vyslat speciální protichemický vůz. Do jeho příjezdu hasiči zachytávali unikající palivo a následně pohonné hmoty přečerpali i z centrální nádrže v křídle letounu. Veškeré palivo se hasičům podařilo přečerpat krátce po čtrnácté hodině. Palivo bylo přečerpáno do náhradních nádob místního aeroklubu.

Na místo se dostavil zástupce majitele z místního leteckého klubu, kterému bylo místo předáno. Odklizení vraku letounu si zajistí aeroklub. Na místě byla policie a zástupci letecké inspekce.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet