Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičský záchranný sbor ČR nijak nespolupracuje na pořadu TV Prima s názvem Linka 112

V pondělí 3. prosince 2018 televize Prima odvysílala 1. díl pořadu s názvem Linka 112.

Na základě velkého ohlasu laické i odborné veřejnosti Hasičský záchranný sbor ČR prohlašuje, že na uvedeném pořadu nespolupracuje s TV Prima.

Nejedná se o pořad, který by Hasičský záchranný sbor ČR spoluvytvářel či garantoval.

Faktické Informace o lince 112 a rady jak správně na tuto linku telefonovat naleznete na webových stránkách Hasičského záchranného sboru ČR.

Společné vyjádření ZZS z celé ČR

Zdravotnické záchranné služby celé ČR se důrazně distancují od televizního pořadu Linka 112, který vysílá stanice FTV Prima. Na produkci tohoto pořadu se žádná ze záchranných služeb v České republice nepodílí a s jeho tvůrci nespolupracuje.

Způsob, jakým popisuje fungování linky 112, zcela zásadně odporuje realitě a v divákovi vzbuzuje představu o jakýchsi „univerzálních superoperátorkách“, které po přijetí tísňové výzvy vydávají pokyn k zásahu záchranářům, hasičům a policistům.

Práce operátorů jednotlivých složek IZS je na vysoké odborné úrovni a od jednotlivých pracovníků vyžaduje hluboké a detailní znalosti problematiky svého oboru. Nejen z tohoto důvodu je nemožné, aby jeden operátor byl schopen realizovat operační řízení všech základních složek IZS.

Z profesionálního hlediska se neztotožňujeme s prezentovanými postupy, které jsou v některých případech i v rozporu s platnou legislativou i doporučeními.

Především ale chceme apelovat na veřejnost ohledně volání na tísňovou linku. V případech, kdy máte podezření, že vás nebo někoho jiného postihly zdravotní komplikace, a to i v situaci, kdy si tím nejste jistí, volejte vždy přímo na linku 155.

Na rozdíl od linky 112 se zde spojíte s profesionálním zdravotníkem, který k vám v případě potřeby vyšle posádku záchranné služby a telefonicky poskytne i účinné rady pro laickou první pomoc.

Role zdravotnického operačního střediska je v tomto ohledu nezastupitelná. Hovor není přepojován (jako je tomu v případě linky 112), ušetříte tak drahocenné vteřiny, které hrají při záchraně lidských životů zásadní roli.

Všechna zdravotnická operační střediska v republice jsou komunikačně propojena s dispečinky ostatních složek integrovaného záchranného systému (Hasičským záchranným sborem i Policií ČR).

Tyto složky dokáží naši operátoři zalarmovat a vyslat je na místo události současně s posádkami záchranné služby. Stejným způsobem to funguje i obráceně.

Nijak se nevymezujeme vůči práci kolegů na lince 112. Znovu ale zdůrazňujeme, že prioritou je volat na linku 155 ve všech případech, kdy může být v ohrožení lidské zdraví či život.

ZZS z celé republiky

Sdílet