Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berounští hasiči zachránili ve střední škole ženu pomocí defibrilátoru

Ve středu 5. prosince 2018 před desátou hodinou dopoledne přijalo operační středisko středočeských hasičů od operátorky Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje žádost o vyslání jednotky vybavené automatizovaným externím defibrilátorem k pacientce s náhlou zástavou oběhu v berounské střední škole.

Do berounského gymnázia byl vyslán rychlý zásahový automobil s AED a odborně vyškolenými hasiči. Od výjezdu vozidla byli na místě za tři a půl minuty. Průzkumem zjistili, že jde o starší ženu, která byla v místnosti sekretariátu a upadla do bezvědomí.

Před příjezdem jednotky prováděl personál školy telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci, kterou řídilo zdravotnické operační středisko.

Hasiči po svém příjezdu pokračovali v nepřímé srdeční masáži, zahájili podporu dýchání pomocí ambuvaku s kyslíkovou terapií a napojili pacientku na AED. Defibrilátor provedl tři výboje, mezi kterými pokračovala resuscitace.

Po příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby byla žena napojena na zdravotnické přístroje a umístěna na vakuová nosítka. Ve spolupráci se zdravotníky byla přenesena do sanitky a transportována na specializované pracoviště do pražské nemocnice, kam byla předána ve stabilizovaném sta­vu.

Tento případ byl už třetím použitím berounského AED k záchraně života. Potvrzuje se tím fungující systém spolupráce mezi hasiči a zdravotnickou záchrannou službou.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet