Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionalita operátorů linky 112 v Libereckém kraji pomohla zachránit život v zahraničí

Profesionalita, šikovnost, rozhodnost, znalosti. To je stručné zhodnocení práce příslušníků HZS Libereckého kraje, a to konkrétně operační důstojnice npor. Ing Lenky Vavrové, operační techničky 112 prap. Petry Procházkové a operační techničky 112 prap. Lenky Šulcové.

Dne 5. 12. 2018, minutu před polednem, přijalo Krajské operační a informační středisko HZS LK tísňové volání dispečerky přepravní firmy s žádostí o pomoc českému řidiči kamionu, který se nachází v dosti svízelné a životu nebezpečné situaci, v Holandsku na dálnici A19 poblíž čerpací stanice a má vážné zdravotní problémy.

Operační technička 112 ihned vytěžila nezbytné informace. Dotazováním zjistila přesné místo události a doptala se ještě na bližší informace ke zdravotnímu stavu řidiče v zahraničí.

Dispečerka firmy uvedla, že muž nemůže dýchat, má bolesti na hrudi a velmi špatně komunikuje. Po té byla kontaktována linka tísňového volání 112 v Nizozemsku, ta naši operátorku přepojila na místní záchrannou zdravotnickou službu.

Snažila jsem se operátorce na holandské záchrance popsat situaci a místo události. Po celou dobu jsem mluvila anglicky, nicméně operátorka místní ZZS při komunikaci v anglickém jazyce správně nerozuměla, a proto jsem se zeptala, zda dokáže hovořit v německém.

Odpověděla kladně, a tak se komunikace ujala má kolegyně Lenka,

popisuje situaci prap. Petra Procházková.

I tak byla komunikace velmi složitá, přesto se podařilo dohodnout na tom, že rychlá zdravotnická pomoc na místo události pojede. Operátorka hasičů pro jistotu ještě zavolala přímo postiženému řidiči.

Byl ve vážném zdravotním stavu a šlo s ním jen těžko komunikovat, tak ho požádala, aby začal troubit na klakson auta a pokusil se otevřít dveře. Během hovoru se u kamionu objevil řidič jiného nákladního automobilu, který si telefon převzal.

Vysvětlila jsem mu situaci a požádala ho, aby rychle běžel k nedaleké čerpací stanici. To udělal a předal mi k telefonu obsluhu stanice. Znovu jsem zopakovala fakta a požádala obsluhu benzínky, aby zavolali na záchrannou službu i oni a upřesnili jim místo události i situaci,

uvádí prap. Lenka Šulcová.

Díky skvělé práci všech zúčastněných se podařilo českého řidiče kamionu zachránit ve velmi rychlém čase. Záchranná služba se k němu dostala včas. Je v pořádku v péči nizozemských lékařů.

Opět se tak ukázalo, že díky profesionálnímu přístupu a novým technologiím umíme českým občanům pomoci i v zahraničí.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet