Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Seče mají Volkswagen Crafter; poprvé v historii k jednotce dorazilo nové vozidlo

V sobotu 22. září 2018 bylo hasičům ze Seče na Prostějovsku slavnostně předáno nové zásahové vozidlo WV Crafter 4×4.

Slavnostního předání a žehnání vozu se účastnili zástupci obce Lipová, OSH Prostějov, náměstek hejtmana Olomouckého kraje i vedoucí oddělení krizového řízení Olomouckého kraje. Po krátkých proslovech vozidlo požehnal Páter Josef Pejř z Horního Štěpánova.

Jedná se o první nové vozidlo v historii sboru, nahradí postarší Mitsubishi Pajero, které už nevyhovovalo potřebám zásahové jednotky.

Katastr obce Seč je velmi kopcovitý a většina komunikací jsou lesní a polní cesty propletené mezi přibližně 300 chatami, vozidlo s pohonem všech kol je tady nutností.

Dvoulitrový naftový čtyřválec dosahuje výkonu 130 kW, pohon na všechna kola zajišťuje spojka Haldex. Nechybí uzávěrka zadního diferenciálu.

Pro zlepšení jízdních vlastností bylo namontováno doplňkové zadní vzduchové pérování i tažné zařízení na 2 000 kg.

Nebylo lehké do vozu umístit všechen potřebný materiál k zásahu, ale dodavatel Moto-truck.cz s.r.o. si s tím dobře poradil. U samotného dokončení vestavby přímo u dodavatele byli přítomni velitel i strojník, kteří dohlíželi a upřesňovali rozmístění materiálu ve vozidle.

Z důvodu nízké průjezdnosti vrat do zbrojnice bylo vozidlo dodáno se základní střechou a pochůzní zahrádkou na savice a žebřík.

Jednotka je předurčena na zásahy při dopravních nehodách a proto nechybí sorpční materiál, hasicí přístroje, VRVN, dva záchranářské batohy, skládací nosítka a další potřebný materiál. V posledních letech jednotka zasahovala i u mnoha padlých stromů na vozovce, v Crafteru je tak i motorová pila.

Cena vozidla se vyhoupla na 1 494 000 korun včetně DPH. Na spolufinancování se podílelo GŘ HZS dotací ve výši 450 tisíc korun a také Olomoucký kraj, který nákup podpořil sto tisíci.

Volkswagen Crafter je široký 2 040 mm, vysoký 2 650 mm a dlouhý 5 968 mm. Jeho provozní hmotnost je 2 445 kg.

Radek Hrubý
velitel
JSDH Seč
Sdílet