Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči trénovali náročnou záchranu

Dne 5. 10. 2009 v 09:00 hod. byli vyhlášeno směnové taktické cvičení hasičů na záchranu zavalených osob v Kroměříži. Včera sloužící jednotce profesionálních hasičů ze stanice Kroměříž, směna B, bylo vyhlášeno taktické cvičení na záchranu osob ze zemního výkopu. Na místo vyjela jednotka se dvěma zásahovými vozy.

Dne 5. 10. 2009 v 09:00 hod. byli vyhlášeno směnové taktické cvičení hasičů na záchranu zavalených osob v Kroměříži.

Včera sloužící jednotce profesionálních hasičů ze stanice Kroměříž, směna B, bylo vyhlášeno taktické cvičení na záchranu osob ze zemního výkopu. Na místo vyjela jednotka se dvěma zásahovými vozy.

Po příjezdu na místo bylo úkolem hasičů vyprostit dvě osoby zavalené zeminou ve výkopu. Jedna osoba závalu podlehla na místě a druhou se snažili hasiči dostat rychle ven. Důvodem byla hrozba tzv. crash syndromu, při tlaku zeminy na zasypané dolní končetiny zraněného.

Hasiči museli postupovat podle naučené metodiky a nejdříve si řádně zabezpečit výkop proti dalšímu případnému sesuvu. Teprve po zajištění dřevěného pažení a bočnic začali hasiči vyhrabávat zraněného ze závalu. To se podařilo za pomoci jednoduchých nástrojů asi do deseti minut. Následně byl zraněný dělník naložen do transportních nosítek a vyzvednut ven pro další zdravotnickou pomoc. K vyzvednutí nosítek byl použit pracovní stroj vodáren.

Další práce na hasiče čekala při vyproštění a vyhrabání druhého dělníka, který simulovaně v závalu podlehl zraněním. Taktika zásahu se opakovala a při vyzvedávání figuríny znovu pomáhal také pracovní stroj se svým hydraulickým ramenem.

Celé cvičení se uskutečnilo v prostorách podniku VaK Kroměříž, který se do cvičení také aktivně zapojil. Už v pátek na místě proběhlo první kolo školení, kdy pracovníci vodáren předávali své zkušenosti hasičům při zabezpečování výkopů a hrozících nebezpečí. Akci přihlíželi také odborníci na školení a výcvik HZS Zlínského kraje, kteří získané poznatky aplikují pro další služební využití.

Cvičení neplánovaně zapadlo do aktuálně řešených zásahů v Praze a jen dokazuje, že na podobné úkoly musí být hasiči připraveni. Na Kroměřížsku máme stále v živé paměti velmi náročný a tragický případ závalu u rodinného domu v obci Zdounky, který se stal loni v listopadu.

Info: HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet