Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení: Dvě osobní vozidla havarovala v Jenišově

V pondělí 5. října krátce před půl desátou dopoledne je na tísňovou linku hasičů nahlášena dopravní nehoda dvou osobních vozidel, která se stala v Jenišově na staré silnici do Sokolova za autosalonem. Hlášeny jsou tři zaklíněné osoby, obě vozidla v příkopu a z toho jedno na boku.

V pondělí 5. října krátce před půl desátou dopoledne je na tísňovou linku hasičů nahlášena dopravní nehoda dvou osobních vozidel, která se stala v Jenišově na staré silnici do Sokolova za autosalonem. Hlášeny jsou tři zaklíněné osoby, obě vozidla v příkopu a z toho jedno na boku. K místu nehody je vyslána jednotka SDH Chodov s CAS 20 T815 TERRNo1 a CAS 24 T815 TERRNo1.

Obě zásahová vozidla vyjíždějí k nehodě v krátkém čase, jelikož na zbrojnici probíhalo školení jednotky. Po příjezdu na místo je provedeno zabezpečení místa nehody, protipožární opatření a velitel provádí rychlý průzkum. Ostatní hasiči připravují materiál na zajištění havarovaných vozidel, zdravotnický materiál, vyprošťovací zařízení.

Provádí se zajištění vozidel proti pohybu a velitel rozhoduje o vyproštění nejhůře zraněné osoby, která byla ve vozidle na boku. Práci hasičům stěžovalo při vyproštění osoby to, že vozidlo bylo částečně opřené o strom a z druhé strany o další havarované vozidlo. Hasič uvnitř vozidla komunikuje se zraněnou osobou a informuje jí o prováděné činnosti. V druhém havarovaném vozidle je také poskytnuta první pomoc zraněním osobám. Každému je nasazen krční límec a po odstranění střechy jsou vyproštěni pomocí záchranné desky.

Takto proběhlo utajené prověřovací cvičení zásahové jednotky SDH Chodov na zásah vyproštění osob při dopravní nehodě v katastru obce, kde máme smluvní vztah jako místní jednotka. Toto cvičení proběhlo bez dalších složek IZS, které dostaly informaci o cvičení před vyhlášením poplachu chodovské jednotce.

Při přípravě situace na místě cvičení, bylo poznat na okolo jedoucích řidičích, kdo je ochoten pomoc při dopravní nehodě. Jen několik se ptalo, jestli není potřeba pomoc. Připravovaná situace s okolo stojícími lidmi vypadala reálně. Neohleduplnost českých řidičů se projevila i při samostatném zásahu, kdy silnice byla úplně uzavřená z důvodu bezpečnosti účastníků zásahu. Řidič malého vozu projel nebezpečně přes místo cvičení, kdy naštěstí nikoho nezranil. Při dokumentaci o cvičení byl pořízen snímek tohoto vozidla i s registrační značkou.

Velitel zásahu na závěr cvičení provedl krátké vyhodnocení, kdy poděkoval místní firmě za zapůjčení vozidel ke cvičení, poděkoval dobrovolným figurantům a krátce zhodnotil činnost hasičů. V této části obce Jenišov došlo nedávno ke změně dopravní situace a již několikrát mohlo dojít k dopravní nehodě. Řidiči vůbec nerespektují dopravní značení a i před začátkem cvičení jeden jel nebezpečně v protisměru.

Po ukončení cvičení jednotka odjíždí k místní firmě, kde bude prováděn výcvik vyprošťování z vozidel. Než odjedou k výcviku, dostávají od okolojedoucího řidiče informaci, že se v Jenišově stala skutečná dopravní nehoda, ale že hasiči nejsou potřeba. Velitel jednotky přesto nařizuje prověřit situaci na místě a tak jedno družstvo odjíždí s CAS 20 T815 k dopravní nehodě osobního vozidla a náklaďáku.

Po příjezdu je zjištěno, že skutečno došlo jen k lehké dopravní nehodě a hasiči nejsou potřeba. Účastníci nehody přesto zůstávají na místě, jelikož čekají na příjezd skupiny dopravních nehod policie ČR, protože se nikdo z nich necítí být viníkem nehody.

Pro POŽÁRY.cz: Jiří Kot, JSDH Chodov

-kow-

Sdílet