Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči z Českých Budějovic pomáhali vyprostit bagr, se kterým se utrhl břeh Hněvkovické přehrady

Jednotka HZS SŽDC České Budějovice zasahovala 7. 12. při vyprošťování bagru, se kterým se při pozemních pracích utrhl pravý břeh Hněvkovické přehrady a skončil pod hladinou vody.

Po příjezdu na místo zásahu jednotka provedla preventivní opatření proti úniku nebezpečných látek jak do vodního tomu, tak do zeminy. Dalším krokem bylo ustavení tanku VT 72 B do pozice, která byla velitelem zásahu vyhodnocena jako nejlepší pro vyproštění stroje.

Po přípravě a napnutí tažných lan hasiči ustrojeni v suchých oblecích, provedli jejich připojení do tažného oka na rámu, které bylo pod hladinou. Po kontrole uvázání došlo k prvnímu pokusu o vyproštění.

Po prvotním popotažení došlo k nečekanému zaboření levého pásu do měkkého podloží a zastavení pohybu. Ani po změně pozice tanku a přidání další kladky do kladkostroje a tím zvýšení tažné síly nedošlo k žádnému pohybu. Z tohoto důvodu se velitel zásahu rozhodl o přerušení prací a odbagrování materiálu, který se nahrnul nad a před levý pás.

Po odtěžení se pokračovalo ve vyprošťování. Skladba materiálu podloží však bránila dostat zapadlý stroj do pohybu. Až po podložení tažných lan lžící z druhého bagru a tím změně směru působení sil došlo k uvolnění podvozku a uvedení techniky do pohybu.

Po vytažení na pevnou plochu, mimo vodní hladinu, mechanik ze servisu provedl odpojení hydromotorů, tím zprovoznil uvolnění pásů a došlo k odtažení nefunkčního stroje na místo, kde bude možná další manipulace k odtažení.

Na místě zásahu měli hasiči připravený nový vyprošťovací automobil Scania z jednotky Havlíčkův Brod, k jehož použití nakonec nedošlo. Náročná operace byla časově omezená ze strany Povodí Vltavy a nesnesla odkladu.

Povodí Vltavy zvýšilo odtok Hněvkovické přehrady, oproti normálu zhruba o 2,7 metru, a snížila tak hladinu přehrady. Na místě zasahovalo 10 hasičů z JPO HZS SŽDC České Budějovice a Havlíčkův Brod.

Mgr. Eva Gregorová
Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Hasičská záchranná služba
Sdílet