Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči denně řeší požáry v přírodním prostředí

Profesionální i dobrovolní hasiči ze Zlínského kraje řeší denně požáry v přírodním prostředí, které jsou mnohdy náročné pro hašení, zasahují velké plochy, vyžadují delší nasazení více jednotek hasičů a způsobují materiální škody.

Nejčastější příčinou vzniku těchto požáru nadále zůstává lidská nedbalost např. v podobě dostatečně neuhašených ohnišť, neuhlídaný průběh spalování klestu nebo biologického odpadu, případně odhození nedopalku cigarety. Hasiči se setkávají i s případy zakázaného plošného vypalování porostu.

5.10. – 17:20 – Blišice, KM


Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Morkovic-Slížan, Koryčan a Střílek vyjely na likvidaci rozsáhlého požáru strniště u obce Blišice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl plochu asi 100 × 50 metrů. Vlivem větru se však plameny rozšířily na blízký sad. Postupné hašení požáru a lokalizovaných ohnisek trvalo hasičům asi hodinu.

5.10. – 14:59 – Pitín, UH

Jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína vyjela ve společném výjezdu s jednotkou dobrovolných hasičů Slavičín na hlášený požár v přírodním prostředí u Pitína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na zatravněných pláních došlo k požáru porostu. K posílení vyjeli další hasiči z Pitína, Bojkovic a drážní hasiči z Přerova. Jednotlivá ohniska požáru byla postupně likvidována během hodiny zásahu.

5.10. – 14:14 – Brumov-Bylnice, ZL

Jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk, posílená o jednotku dobrovolných hasičů z Bylnice, vyjela k požáru černé skládky. Požár zasáhl plochu asi 20 m2. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření plamenů do okolí a přírody.

4.10. – 10:44 – Hvozdná, ZL

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na likvidaci požáru části lesa a stromů u obce Hvozdná. K posílení byla povolána i místní jednotka dobrovolných hasičů. Požár části lesa a stromů se podařilo uhasit asi po hodině zásahu. Hasiči zabránili rozšíření požáru na blízké chaty a další porost.

3.10. – 18:52 – Salaš, UH

Hasiči byli informováni o rozsáhlém požáru lesní louky nedaleko obce Salaš. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Starého Města a Salaše. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru lesní školky a malých stromků na ploše asi 150 × 30 metrů. Požár vznikl v těžké přístupném terénu a hasiči měli velké problémy už se samotným dojezdem. Rozsáhlost požáru vyžadovala kyvadlovou navážku vody a časově dlouhý zásah. Postupné hašení bylo ukončeno až více než po dvou hodinách prací. Způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další lesní majetek za 500 tis. Kč.

3.10. – 14:26 – Kvasice, KM

Jednotka místních dobrovolných hasičů z Kvasic vyjela na likvidaci požáru tújí u novinového stánku. Včasným příjezdem se podařilo požár zlikvidovat před jeho rozšířením.

Info: HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet