Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automobilový žebřík ze stanice Beroun prošel omlazovací kúrou, slouží již dvaadvacet let

Dne 13. 12. 2018 proběhlo ve firmě Drehleiter-Werkstatt Beitel & Stier GmbH v německém Kandelu předání opraveného automobilového žebříku Iveco Magirus DLK 23–12 CC (tedy AZ 30), který je od roku 1996 zařazen na výjezdu profesionálních hasičů v Berouně. Na opravě se také významnou měrou podílela firma Bohemia Fire s. r. o. Hořovice.

Tento dnes nejstarší výjezdový automobil v Berouně slouží spolehlivě již dvaadvacet let bez vážnějších závad a nehod. Právě jeho spolehlivost a poměrná jednoduchost obsluhy byly spolu s ekonomickým hlediskem hlavními argumenty pro rozhodnutí o celkové opravě nástavby.

Vzhledem k časové náročnosti a vzhledem k možnostem financování byla oprava rozložena do dvou etap.

V září a říjnu roku 2016 proběhla první část, při které byly na žebřík namontovány nové podpěry, byla provedena generální oprava podvozkového rámu včetně odpružení a uchycení zadní nápravy.

Dále bylo v první fázi opraveno a nově nalakováno podium a byl nově opraven koš, do kterého byla navíc přidána nová LED světla.

Jako nové zajištění pasivní bezpečnosti vozidla a jeho posádky při jízdě a u zásahu bylo na doporučení firmy Bohemia Fire realizováno polepení zadní části vozidla a vysouvacích částí podpěr reflexním polepem Chevron.

V listopadu a prosinci letošního roku byla provedena druhá fáze, která zahrnovala opravu žebříkové sady, kompletní výměnu a doplnění osvětlení sady.

Na osvětlení sady jsou opět použita LED světla. Celkově nové osvětlení jakož i ostatní prvky modernizace nástavby vychází z poznatků a zkušeností obou výše jmenovaných firem, které opravu zajistily a provedly, a které se dlouhodobě zabývají opravami nástaveb výškové techniky pro hasičské sbory v celé Evropě.

Samotná opravená sada je kompletně zrepasovaná, předepnutá a nalakovaná do barvy černá – antracit. Úpravou prošly i modré výstražné majáky, které byly rovněž vyměněny za LED provedení a přední dva byly ze sady přemontovány na střechu kabiny.

Tato úprava zaručí nejen lepší viditelnost stojícího vozidla při zásahu, ale podle dosavadních zkušeností si od toho slibujeme i menší pravděpodobnost jejich poškození při práci žebříkové sady ve výšce.

Opraven byl i interiér kabiny vozidla, kde byly vyměněny sedačky.

Celková cena repase dosáhla částky necelých 4 650 000 korun včetně DPH. Obě firmy, které se opravou zabývaly, garantují bezproblémový provoz automobilového žebříku na dalších 15 – 20 let.

Za berounské hasiče bych chtěl velmi poděkovat vedení HZS Středočeského kraje za podporu realizace a financování opravy automobilového žebříku.

Dále poděkování patří oběma firmám: Drehleiter-Werkstatt Beitel & Stier Kandel a Bohemia Fire Hořovice za vlastní provedení repase a velmi vstřícný přístup při realizaci opravy.

Berounským kolegům hasičům ale i obyvatelům přeji alespoň dalších dvacet let bezproblémové služby tohoto automobilového žebříku.

mjr. Ing. Milan Provazník
vrchní komisař, pracoviště IZS a služeb
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun

Foto: Bohemia Fire a HZS Středočeského kraje
Sdílet