Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ejpovičtí hasiči mají zpátky opravenou cisternu Liaz, nově uveze 3 100 litrů vody

V průběhu roku 2018 byla na CAS K25 Liaz jednotky SDH Ejpovice provedena oprava většího rozsahu. Na základě výběrového řízení obec oslovila firmu Požární technika KOMET s.r.o., se kterou se dohodla na realizaci zakázky. Akce byla podpořena dotací z rozpočtu Plzeňského kraje.

Na podvozku byly opraveny nápravy, pérování, tlumiče, brzdový systém, převodovky, kardanové náhony a proběhla i celková kontrola a ošetření rámu.

Účelová nástavba byla kompletně rozebrána a ošetřena proti korozi, popřípadě opravena.

Největší změnou byla výměna vodní nádrže za novou, ocelovou, o kapacitě 3 100 litrů. Tomu se musely přizpůsobit i úložné prostory nástavby. Byla zrušena nádrž na pěnidlo, která byla nahrazena několika menšími barely.

Počet bočních rolet zůstal stejný, ale obě zadní byly rozšířeny až k hraně nástavby, čímž se pohodlněji obsluhuje daný prostor. Ostatní úložné prostory byly také opatřeny novými roletami.

Zadní roleta u čerpadla byla nahrazena výklopnými dvířky, které při otevření tvoří stříšku nad místem strojníka, což dotyční ocení hlavně při deštivém počasí.

Čerpadlo a všechny související armatury byly demontovány, vyčištěny, opraveny a ošetřeny proti korozi. Na ovládacím panelu strojníka přibyl nový LED hladinoměr, doplňuje ho interkom pro ovládání vozidlové radiostanice.

Baterie byly posunuty blíže k motoru do prostoru schodů u zadních levých dveří kabiny. Tím vzniklo místo pro umístění elektrocentrály. Do obdobné pozice na protější straně bylo umístěno kalové čerpadlo s příslušenstvím.

Úložné prostory se dělí podle předurčení na zásah při požáru, práce při odčerpávání a univerzální kontejnerový prostor, kde je drobné vybavení a nářadí uloženo v několika bednách. Vše je velmi dobře osvětleno LED páskami.

Menších změn doznal i prostor na horní palubě, kde je i nadále kovová bedna s pracovním nářadím a savicemi. Nově je řešen osvětlovací stožár, který je sklopný a osazený 24V LED reflektory.

Celé vozidlo bylo nově nalakováno a vybaveno novými výstražnými světly, modrými majáky, reflexními pruhy a dalším označením dle platné legislativy.

Celkové náklady byly vyčísleny na 1 554 246 Kč včetně DPH.

Michal Křížek
starosta SDH Ejpovice
Sdílet