Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár zničil část střechy obytného domu v Josefově, nájemníci museli být evakuováni

V úterý 6. října 2009 večer došlo k rozsáhlému požáru střechy obytného domu v Josefově u Jaroměře na Náchodsku. Část střechy domu, ve kterém je vybudováno třináct bytových jednotek, byla požárem zcela zničena. Požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen pět minut po 22. hodině. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře a Náchoda, dobrovolní hasiči z Jaroměře, České Skalice, Nového Města nad Metují, Jasenné, Velichovek, Smiřic a Černožic.

Obytný dům o rozměrech zhruba 80 krát 30 metrů má dvě nadzemní podlaží a půdu. Požár zřejmě vypukl právě v půdním prostoru odkud se rozšířil na střechu z dřevěných trámů a pálených tašek. Strážníci Městské policie evakuovali z domu zhruba 25 nájemníků. Po příjezdu hasičů na místo události byla část střechy na ploše zhruba 25 krát 30 metrů v plamenech. Hasiči nasadili na uhašení požáru celkem deset vodních proudů a požár likvidovali jak z automobilového žebříku, tak z plošiny.



Voda byla k místu události dovážena kyvadlovou dopravou cisternami z nedalekého vodního zdroje. Kvůli hustému kouři museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 23:26 hodin. Ještě během dnešního (7. října 2009) rána probíhá rozebírání zničené části střešní konstrukce a dohašování ohnisek požáru. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření hasičů a Policie ČR. Hmotná škoda na zničené střeše byla předběžně vyčíslena na 4 milióny korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: Michal Fanta

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet