Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě byl zakončen dvouletý evropský hasičský projekt se Slovinskem a Černou Horou Direct

Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) se loni v lednu zapojil do třístranného projektu DIRECT (DIsaster REsilient Communities and Towns-Města a společnost odolné proti katastrofám). Součástí dvouletého cyklu bylo celkem sedm výcviků v ČR, Slovinsku a Černé Hoře a další společné mezinárodní aktivity, například odborné konference, workshopy a soutěže pro žáky základních škol.

Součástí náročných mezinárodních výcviků byla výměna zkušeností, nabytí nových znalostí a vědomostí z mezinárodního prostředí, ale také prohlídky moderního vybavení i zázemí HZS MSK, kolegů ze Slovinska a Černé Hory.

Projekt Direct financuje Generální ředitelství Evropské komise pro humanitární pomoc a civilní ochranu (DG ECHO). Hlavním cílem projektu je zvýšení úrovně připravenosti obyvatelstva, záchranných složek a veřejných institucí v ČR, Slovinsku a Černé Hoře na případné přírodní či jiné katastrofy.

Partnery projektu jsou FORS Montenegro – Nadace pro rozvoj severní Černé Hory (hlavní koordinátor projektu), HZS Moravskoslezského kraje, Česká asociace hasičských důstojníků, Ministerstvo vnitra Černé Hory a Hasičský záchranný sbor města Kranj (Slovinsko).

Za HZS MSK se do mezinárodních výcviků zapojili například hasiči-lezci, hasiči se specializací na vysokokapacitní čerpání vody a rovněž členové obou specializovaných vyhledávacích a záchranných modulů USAR (Urban Search And Rescue), zaměřeného na záchranu osob ze závalů a sutin, a WASAR (Water Search And Rescue), zaměřeného na záchranu osob z vodní hladiny pomocí člunů.

Oba moduly jsou primárně určeny k operační činnosti na území Moravskoslezského kraje, ale díky své vysoké specializaci jsou nasazovány jak na celém území ČR, tak i v zahraničí do mezinárodních záchranných operací v rámci humanitární pomoci.

O součinnostních cvičeních v rámci projektu jsme přinášeli samostatné články.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet