Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu ve Staré Pace likvidovalo pět jednotek hasičů

Krátce před půlnocí ze 17. na 18. prosince 2018 přijalo krajské operační a informační středisko hlášení o požáru rodinného domu v ulici U Viaduktu. Na místo bylo vysláno celkem pět jednotek požární ochrany.

Průzkumem hasiči zjistili, že se jedná o bývalou hospodářskou usedlost a oheň se šíří z hospodářské části. Na likvidaci požáru nasadily jednotky celkem čtyři C proudy. Hasiči se soustředili především na to, aby ochránili před plameny obytnou část domu. Oheň dostali pod kontrolu v 00:42 hod., kdy se už přestal šířit dál a likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 04:19 hod.

V době požáru se v domě nacházely dvě osoby, obě skončily zraněné v péči záchranářů. Jeden z obyvatel domu stihl ještě vyjet s osobním vozidlem, které bylo zaparkované v ohněm částečně zasažené garáži.

V hospodářské části bylo také uskladněné dřevo, které museli hasiči spolu s dalším vybavením vynosit a dohasit mimo objekt.

Proč začalo v domě hořet, to je předmětem dalšího zkoumání. Vyšetřovatel hasičů se vrátí na požářiště během dnešního dne a na vychladlém místě provede další ohledání. Usedlost má celkové rozměry asi 22×8 metrů.

Požár zasáhl především hospodářskou část objektu, obytnou část se podařilo zasahujícím jednotkám před plameny uchránit. Hospodářská část byla částečně zděná a částečně dřevěná. Škoda byla vyčíslena nejen na samotné konstrukci, ale také na vybavení.

Obytnou část zasáhl požár jen minimálně v místě střešní konstrukce, dále došlo k zakouření místností. Celková škoda byla předběžně vyčíslena na 800 tisíc korun. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 2 milionů korun.

Na likvidaci požáru se podíleli profesionální hasiči z Jičína i Nové Paky a dále jednotky SDH Pecka, Nová Paka a Stará Paka.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet