Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na stanici v Rakovníku dostali k Vánocům nový rychlý zásahový automobil

V úterý 18. prosince 2018 ve 13 hodin se na stanici HZS Rakovník uskutečnilo slavnostní předvánoční zařazení nové požární techniky do vybavení jednotky.

Novým vozidlem, které se sice pod stromeček v zasedací místnosti nevešlo, ale o to více všechny rakovnické hasiče potěšilo, je rychlý zásahový automobil (RZA) – speciální vůz k zásahům u dopravních nehod a u požárů dopravních prostředků, který dodala firma WISS Czech.

Vozidlo je postaveno na podvozku 3,5t dodávkového automobilu VW Transporter T6 4×4 se speciální zástavbou vysokotlakým hasicím zařízením o objemu nádrže 130 litrů a s technickými prostředky pro řešení následků dopravních nehod.

Z věcných prostředků požární ochrany jde zejména o:

  • kompletní hydraulickou vyprošťovací sadu LUKAS složenou z kompaktního agregátu, rozpínacího nástroje, nůžek, teleskopického válce, střihače pedálů a řetězových úvazků,
  • sadu čtyř pneumatických zvedacích vaků se zdvihem až 40 t, ovládací armaturou a tlakovou lahví 6,8 l/30 MPa,
  • zdravotnické vybavení v batohu, sadu krčních fixačních límců, transportní nosítka a vakuová nosítka,
  • prostředky pro likvidaci úniků nebezpečných látek a olejových havárií – záchytné nádoby, sypký sorbent a sorpční čtverce.

Třímístné vozidlo je poháněno dieselovým motorem o zdvihovém objemu 1968 cm3 s výkonem 150 kW. RZA je dále vybaven pohonem 4×4, sedmistupňovou automatickou převodovkou a prvky aktivní i pasivní bezpečnosti. Stabilní jízdní vlastnosti plně naloženého vozidla zajišťuje vzduchové pérování Goldschmitt na obou nápravách.

Pořízení rychlého zásahového automobilu v hodnotě 2.123.550 Kč bylo realizováno v rámci dvouletého projektu financováním z mimorozpočtových zdrojů z prostředků měst Rakovník a Jesenice, městyse Slabce, Nadace Agrofert a společností Procter & Gamble – Rakona, s.r.o, Eberspächer spol. s r.o., České lupkové závody, a.s., a Anexia s.r.o.

Slavnostního zařazení rychlého zásahového automobilu do vybavení jednotky se kromě zástupců jednotlivých sponzorů zúčastnil ředitel HZS Středočeského kraje plk. Ing. Miloslav Svatoš a další členové vedení.

Přítomni byli i hosté ze základních složek integrovaného záchranného systému, které se podílejí na rozvoji požární ochrany a IZS na území okresu Rakovník.

Po stručné prezentaci, kterou přednesl ředitel územního odboru Kladno se sídlem v Rakovníku plk. Ing. Tomáš Hradil, a předání pamětních listů se všichni přítomní přemístili do venkovního prostoru rakovnické stanice, kde pro ně příslušníci sloužící směny C připravili dynamickou ukázku nasazení nového vozidla při likvidaci požáru a následným vyproštěním osoby z havarovaného automobilu.

V období vánočních svátků se rakovničtí hasiči budou na nové vozidlo zaškolovat a absolvují potřebné kondiční jízdy. Se zařazením do ostrého výjezdu se počítá v lednu 2019.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet