Úterý 21. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu způsobil několikamilionovou škodu

Požár bytu v pátém nadzemním podlaží bytového domu vznikl v pondělí 5. října 2009 v 10:40 hodin v Kralupské ulici v Brandýse nad Labem. U požáru zasahovalo 6 hasičských jednotek, 3 osoby byly zraněny a 12 osob bylo evakuováno.

Na místo události byly vyslány zásahové jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Stará Boleslav, Neratovice, Mladá boleslav a Mělník a jednotky Sborů dobrovolných hasičů obcí Brandýs nad Labem a Čelákovice.

Po příjezdu hasičů na místo události bylo zjištěno, že byt ve čtvrtém patře je v plném rozsahu zasažen požárem a plameny se okenními výplněmi rozšiřují do oken bytu o patro výše. Zplodiny hoření v krátké době zaplnily společné prostory domu, ve kterém bylo v té době 13 osob, včetně malého dítěte a imobilní osoby.

Velitel rozdělil požářiště na dva bojové úseky a vnitřním prostorem a současně z výškové techniky byla v dýchací technice postupně prováděna likvidace požáru, průzkum v okolních bytech a evakuace osob. V průběhu hasebních a evakuačních prací došlo ke zranění dvou členů dobrovolné jednotky hasičů – při evakuaci psa došlo ke kousnutí hasiče do obličejové části, druhý člen dobrovolné jednotky utrpěl drobné popálení. Civilní osoba – uživatelka ohniskového bytu se nadýchala zplodin hoření a byla převezena do nemocnice k ošetření.

Nasazenými silami a prostředky byla ve 12:30 hodin provedena lokalizace požáru a v 13:09 jeho konečná likvidace.

Příčina vzniku požáru je v šetření ve spolupráci vyšetřovatelů požárů HZS a Policie ČR. Vzniklé škody dosáhnou několika milionů korun.

Foto: por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů, ÚO Mladá Boleslav

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů



-swo-

Sdílet