Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osoby z rozhledny Svákov byla pro soběslavské hasiče prověřovacím cvičením

Dne 18. prosince 2018 vyjížděla profesionální jednotka ze stanice Soběslav k záchraně osoby, která zkolabovala na rozhledně Svákov.

Po příjezdu jednotky k rozhledně nařídil velitel zásahu vzhledem k těžko přístupnému terénu pro techniku, že hasiči budou pokračovat pěšky. Nezbytné zdravotnické vybavení nesli hasiči k rozhledně přibližně 200 metrů. Teprve až na rozhledně zasahující jednotka zjistila, že se jedná o cvičení, a to cvičení prověřovací.

To ale neznamenalo, že by již dále v záchraně nepokračovali. Našli „návštěvníka“ rozhledny, který byl v bezvědomí a měl zlomenou nohu. Zdravotník jednotky ihned zahájil resuscitaci. Další hasiči pak na příkaz velitele z cisterny přinesli automatický externí defibrilátor, který vyhodnotil situaci a nedoporučil výboj. Hasiči tedy pokračovali v přímé resuscitaci.

Po obnovení životních funkcí hasiči zafixovali zraněnému zlomenou nohu. A vzhledem k tomu, že nebyl možný příjezd vozidla ZZS do bezprostřední blízkosti rozhledny, museli zraněného transportovat k cisterně hasiči na nosítkách.

Pro ověření správného postupu při resuscitaci a použití defibrilátoru použili hasiči figurínu. Možnosti transportu zraněného zafixovaného na nosítkách pak už vyzkoušeli s jedním z kolegů.

Velkou spokojenost s průběhem cvičení vyjádřil velitel stanice mjr. Bc. František Podlaha: „Vše šlapalo tak, jak mělo. Zdravotník směny s přehledem vedl resuscitaci, transport po plášti rozhledny proběhl také v pořádku.“

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet