Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vánoční nadílka pro královéhradecké krajské hasiče stála více než 65 milionů korun, dostali novou zásahovou techniku

Profesionální hasiči si ve čtvrtek 20. 12. v Hradci Králové slavnostně převzali devět nových zásahových vozidel, kontejner pro nouzové zastřešení a pořízeny byly také nové sady pro stabilizaci a bateriové vyprošťovací zařízení.

Náklady na pořízení nové techniky jsou v celkové výši 66,5 milionu korun včetně DPH. Většinu pokryly dotace z Evropské unie či Fondu zábrany škod, ale na financování se podílel také Královéhradecký kraj, město Hradec Králové a státní rozpočet.

Aby se nejen v nových vozech vrátili vždy z každého zásahu bezpečně zpět na stanici jim popřál krajský ředitel HZS KHK brig. gen. František Mencl i hejtman Jiří Štěpán. Slavnostního předání se dále zúčastnili služební funkcionáři HZS Královéhradeckého kraje, představitelé samospráv, dodavatelé techniky a další hosté. Nové vozy se nyní rozjedou na stanice HZS po celém kraji.

Nově pořízenou technikou zajišťujeme převážně obnovu současné požární techniky. Vozy, které slouží nyní profesionálním hasičům dnes a za které máme náhradu, budou předány bezúplatně jednotkám požární ochrany obcí,

uvedl při slavnostním předání ředitel krajských hasičů brig. gen. František Mencl.

Mezi nově pořízenými vozy a speciálními prostředky byl automobilový žebřík AZ 40 Magirus, dva rychlé zásahové automobily, tři technické chemické automobily, tři cisternové automobilové stříkačky CAS 30, kontejner pro nouzové zastřešení včetně kontejnerového nosiče, dvě sady pro stabilizaci výkopů a bateriové vyprošťovací zařízení.

AZ 42 Magirus

Žebřík bude dislokován na stanici v Rychnově nad Kněžnou. Byl pořízen ze státního rozpočtu v rámci investičního programu „Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém kraji“ a za 20,5 milionů korun ho dodala firma Firefighting Technology.

Plně automatický automobilový žebřík s pracovní výškou 42 metrů se zalamovací sadou je postaven na podvozku Iveco Magirus. Nasazení této techniky najde uplatnění zejména při požárech, likvidaci živelných pohrom a technických zásazích s nutností využití výškové techniky.

Vzhledem k rozloze a členitosti průmyslové zóny je zalamovací sada ideálním řešením. Velkou výhodou této sady je zlepšení dosahu techniky do hůře dostupných míst, např. za římsy a hrany střech.

Kontejner pro nouzové zastřešení včetně kontejnerového no­siče

Kontejner bude sloužit na stanici v Trutnově. Vyrobila ho firma Kobit – THZ za 2,2 milionů korun, pořízen byl z evropského programu IROP MV – Generálním ředitelstvím HZS ČR.

Kontejner slouží k nouzovému zastřešení budov, přičemž ve výbavě je kromě prostředků pro práci se dřevem i samotná výdřeva, krycí plachty a motorové pily. Kontejner je pro potřeby okamžitého nasazení umístěn na kontejnerovém nosiči Scania.

Dvě vozidla RZA Volkswagen Transporter

RZA budou umístěny na stanici Pražská v Hradci Králové a v Jičíně. Vyrobili je ve firmě THT Polička, celkovou cenu ve výši 4,6 milionu korun pokryla dotace z Královéhradeckého kraje ve výši 2,2 milionů korun, dotace z města Hradec Králové ve výši 2,3 milionu korun a 100 tisíc korun bylo použito ze státního rozpočtu.

Rychlý zásahový automobil na podvozku Volkswagen Transporter s pohonem obou náprav a automatickou převodovkou je určen především k prvotnímu zásahu u dopravních nehod a jiných technických událostí (např. otevírání bytů, vyprošťování osob z výtahů apod.). Vozidlo pořízené z prostředků města Hradec Králové je navíc vybaveno automatizovaným externím defibrilátorem.

Tři technické automobil chemické Iveco Daily

Technické automobily za celkem 17 milionů korun byly pořízeny v rámci projektu Interreg V-A Česká republika – Polsko, Bezpečné pohraničí, dotace byla poskytnuta ve výši 85 %. Automobily z produkce THT Polička budou dislokovány na stanicích Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov.

Technický automobil chemický umístěný na podvozku Iveco Daily 4×4 s plně automatickou převodovkou poslouží zejména k náhradě dosluhující kontejnerové techniky. Automobil na místo zásahu přiveze prostředky pro likvidaci úniků nebezpečných látek, zásobu dýchací techniky a protichemických oděvů, dekontaminační sprchu a mnohé další.

Zadní část vozidla je pro větší variabilitu osazena zvedacím čelem a je uzpůsobena pro převoz dvou kontejnerů (klecí) s další výbavou. V tom spočívá výhoda širšího pole využití vozů.

Tři CAS 30

Cisterny za celkem 20,6 milionů korun byly financovány z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a budou umístěny na stanicích Vrchlabí, Nový Bydžov, Hořice. Dodala je firma THT Polička.

Cisternová automobilová stříkačka CAS 30 na podvozku Tatra T815 je určena pro hasební zásah z vlastních nádrží či vnějšího zdroje. Lze ji využít i k dopravě velkého množství vody na místo zásahu.

Sady pro stabilizaci výkopů a budov

Sady za 619,5 tisíc korun dodala firma ZHT Group, financovány byly z Fondu zábrany škod. Dostanou je hasiči na stanicích Jičín a Náchod.

Stabilizační sada je využitelná u událostí typu technické záchrany, jakou je například záchrana zavalených a zasypaných osob v budovách a výkopech či stabilizace staticky narušených konstrukcí. Další možností je pak stabilizace vozidel při dopravních nehodách osobních a nákladních vozidel.

Bateriové vyprošťovací zařízení

Vyprošťovací zařízení dodala za 899 tisíc korun společnost Luing Pyrex pro stanici Hradec Králové – Pražská.

Zařízení poslouží jako náhrada stávajícího, přičemž bateriové provedení je prvním tohoto typu u profesionálních hasičů v Královéhradeckém kraji. Velkou výhodou tohoto zařízení je vysoká mobilita bez nutnosti používání dalších hadic.

Díky bateriovému provedení je možno samostatné nástroje donést i do nepřístupného terénu náspů a svahu v okolí silnic a dálnic. Sada je ve složení nůžky, rozpínák a rozpěrný válec.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet