Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Libereckém kraji dostali tři Dustery, technický kontejner a zrekonstruované vyprošťovací automobily

Do výbavy Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přibyla koncem roku 2018 další speciální a pro hasiče velmi potřebná technika.

Jedná se o 3 vozy, které budou na územních odborech Semily, Jablonec nad Nisou a Česká Lípa sloužit především jako vyšetřovací automobily pro potřeby zjišťování příčin požárů. Vozy Dacia Duster pořídil sbor z vlastních zdrojů a darů za bezmála 1 milion 800 tisíc korun.

Jde o běžně dodávané osobní automobily, jejichž zavazadlový prostor je díky firmě Alfavaria dokonale využít pro uložení hasičského příslušenství, které ke své práci vyšetřovatel požárů potřebuje.

Vozidla na webu POŽÁRY.cz podrobně představíme v dalším článku.

Technický kontejner

Hasičský záchranný sbor využije také technický kontejner – pro nouzové zastřešení obytných budov a statické zpevnění budov, který se podařilo pořídit z projektu Zvýšení připravenosti HZS ČR k řešení a řízení rizik způsobených změnou klimatu.

Částka, za kterou byl pořízen, přesahuje 2 200 000 korun.

Kontejner je určen k nouzovému zastřešení, statickému zpevnění či nouzovým tesařským pracím a tvoří taktický celek s požárním kontejnerovým nosičem hmotnostní třídy S.

Disponuje řadou nářadí od okružní pily na dřevo nebo na kov přes nářadí s akumulátorem až po materiál na výdřevu.

Modernizované vyprošťovací automobily

Do České Lípy a do Semil poputují také dva rekonstruované a modernizované vyprošťovací automobily těžké váhové kategorie, s terénním podvozkem.

Hasiči ho využívají k záchranným pracím při mimořádných událostech, které vyžadují zvedání a posun těžkých břemen. Vozidlo disponuje řadou pro hasiče běžného příslušenství jako např. ruční LED svítilny, hasicí přístroje, radiostanice, základní ženijní nářadí, samozřejmě tažnou tyčí, vyprošťovací kladkou či rozporkou apod.

Původní výložník stroje byl rekonstruován ze 14 tun na novou konstrukční nosnost 20 tun. Stroj dále disponuje hydraulickým navijákem v přední části vozidla.

Na vyprošťovacích automobilech byla provedena kompletní rekonstrukce a modernizace za 10 milionů korun, která byla financována ze zdrojů určených na přípravu a řešení krizových situací z všeobecné pokladní správy.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet