Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příbramští profesionálové nadělili dobrovolným kolegům vyprošťovací sadu

Na stanici v Příbrami se ve středu 19. prosince 2018 uskutečnilo slavnostní předání hydraulického vyprošťovacího zařízení LUKAS pro záchranné práce u dopravních nehod, které jednotce sboru dobrovolných hasičů města Příbram daroval Hasičský záchranný sbor Středočeského kra­je.

Slavnosti se zúčastnil příbramský místostarosta Ing. Martin Buršík, MBA, kterého za příbramské profesionální hasiče přivítal ředitel územního odboru plk. Ing. Tomáš Horvát, Ph.D. Přítomni byli také další představitelé města i velitel JSDH Příbram – Březové Hory Radek Blajer, DiS.

HZS Středočeského kraje získal v nedávné době nové moderní vybavení, takže mohl ze svého inventáře vyčlenit několik kusů starších typů vyprošťovacích zařízení, která však najdou i nadále uplatnění u dobrovolných jednotek.

Celá vyprošťovací sada se skládá z hydraulické motorové a ruční pohonné jednotky s hydraulickými hadicemi, dále obsahuje hydraulické nůžky, rozpínací nástroj a rozpínací válec. Zůstatková cena kompletní sady je přibližně 200 tisíc korun.

Speciální vyprošťovací sady jsou vyčleněny pro jednotky primárně předurčené pro zásahy u dopravních nehod, kterou se tímto příbramská jednotka SDH Březové Hory stává.

Jsem velmi rád, že jsme mohli obdarovat právě tuto jednotku, která je velmi aktivní v rámci celého Středočeského kraje a jeho poplachového plánu jednotek požární ochrany.

Je to další krok ke zvýšení jejich akceschopnosti, a tím i zajištění většího bezpečí občanů Příbrami i v okolí města.

Ve výsledku jsou to v podstatě spojené nádoby, neboť si tak vlastně zajišťujeme i lepší efektivitu společných zásahů a HZS Středočeského kraje zároveň deklaruje nastavenou velmi dobrou spolupráci s městem i jeho dobrovolnou jednotkou.

Pokud totiž disponujeme dostatečnými finančními prostředky, např. i z mimorozpoč­tových zdrojů, kterými jsou třeba i příspěvky obcí na zajištění požární ochrany jednotkám HZS, pak jsme schopni starší dosud používanou techniku a věcné prostředky převést na dobrovolné jednotky obcí, kde dál plní svoji funkci při ochraně života zdraví našich spoluobčanů,

zdůraznil ředitel Horvát.

Součástí slavnosti byla i prezentace interaktivní tabule EPSON, která bude sloužit jako moderní zobrazovací prvek při práci krizového štábu ORP Příbram, který zasedá přímo v prostorách příbramské stanice.

mjr. Bc. Pavel Maňas
pracoviště IZS a služeb
ÚO Příbram
Sdílet