Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memoriál Františka Malého je minulostí

Je sobota 3. října 2009. Suchdol se probouzí do krásného slunečného dne, sice trochu pofukuje, ale je příjemně teplo. Na Suchdolském náměstí je zatím klid, ale zanedlouho se všechno změní, večer se koná 2. ročník Memoriálu Františka Malého v požárním útoku.

Je sobota 3. října 2009. Suchdol se probouzí do krásného slunečného dne, sice trochu pofukuje, ale je příjemně teplo. Na Suchdolském náměstí je zatím klid, ale zanedlouho se všechno změní, večer se koná 2. ročník Memoriálu Františka Malého v požárním útoku.

Přípravy začínají hned po obědě. Starosta, velitel sboru a rodinní příslušníci nejprve uctí památku Zasloužilého hasiče pana Františka Malého na hřbitově v Uněticích položením kytice na rodinný hrob. Po návratu na zbrojnici se už začínají trousit první suchdolští hasiči a začínají s přípravou náměstí na večerní klání. Objevují se první stánky s občerstvením a před šestou hodinou už se začínající sjíždět soutěžní kolektivy, rozhodčí, ale také hosté, mezi nimiž byl např. náměstek starosty SH ČMS pan Ing. V. Liška, ředitel kanceláře sdružení pan Ing. J. Aulický, místostarostka naší městské části Ing. Věra Štěpánková a také šéfredaktor serveru Požáry.cz V. Porkát.

Úderem 19. hodiny nastoupilo všech 23 soutěžních družstev, a to nejen z Prahy, ale i z Libereckého a Středočeského kraje. Mezi nimi byla i 4 družstva čistě dívčí, ale děvčata jsme mohli vidět i v těch mužských. Např. naše družstvo Suchdol II bylo složené ze 3 děvčat a 4 mužů a v celkovém pořadí obsadili pěkné 14. místo. A nemyslete si, že to byl závod jednoduchý. Nasát z kádě, překonat s hadicí a proudnicí bariéru, tzv. okno, a to vše v pracovním oblečení, opasku a helmě není až tak jednoduché. Podmínka sání vody potrápila nejedno družstvo, některým se to dokonce nepodařilo vůbec, ale na každém bylo vidět, že pro úspěch udělal vše, co mohl. A tak jsme mohli střídavě vidět úspěchy větší či menší, někdy i vztek a slzy. Ale to vše ke sportu určitě patří.

A jak to vše dopadlo? V nelehkém boji nakonec zvítězilo družstvo z Třebonic v čase 39,23 a hned za nimi družstvo z Velké Chuchle, mj. družstvo, které u nás dokázalo zvítězit již třikrát, ale tentokrát měli opravdu smůlu, jejich čas byl jen o 0,06 sekundy horší! 3. místo patřilo družstvu SDH Konětopy z okr. Praha – východ s časem 39,53. Na dalších místech se potom umístily tyto kolektivy: Krásná Ves – muži, Dolní Měcholupy – ženy (toto družstvo skončilo na letošním Mistrovství ČR v Ústí nad Labem na 7. místě), Kněževes – muži, Dolní Měcholupy – muži, Zbraslav A, Řepy – muži, Zbraslav B, Skalice u České Lípy, Krásná Ves – ženy, Satalice, Suchdol II, Lensedly, Kněževes – ženy, Jinočany, Hostivice – ženy, Nebušice a na konci pak družstva, kterým to tentokrát nevyšlo – Suchdol I, Hostivice – muži, Lvová a Řepy – ženy.

Dnes je 2. ročník memoriálu již minulostí, ale určitě se všichni budeme těšit na ten další, který se bude konat v příštím roce, v roce oslav 120. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v Suchdole.



Text: Z. Kučerová, hasiči Suchdol

Foto: Gitta, FOX – hasici.praha-suchdol.cz/ga­lerie.htm


 
-wap-

Sdílet