Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velká voda nepřišla, naštěstí se jen cvičilo

Téměř třicítka obyvatel obcí Tajanov a Kal si vyzkoušela, jak by vypadala evakuace v případě hrozby příchodu povodňové vlny. Nejen oni, ale asi šedesátka záchranářů, zástupci města, členové krizového štábu a mnoho dalších se zúčastnilo včerejšího taktického cvičení na Klatovsku.

Téměř třicítka obyvatel obcí Tajanov a Kal si vyzkoušela, jak by vypadala evakuace v případě hrozby příchodu povodňové vlny. Nejen oni, ale asi šedesátka záchranářů, zástupci města, členové krizového štábu a mnoho dalších se zúčastnilo včerejšího taktického cvičení na Klatovsku.

Námětem cvičení byla situace, kdy vlivem extrémních povětrnostních podmínek je na vodním díle Nýrsko i na řece Úhlavě vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) a hrozí akutní nebezpečí protržení hráze vodního díla Nýrsko. Pro okres Klatovy a Plzeň-jih je hejtmankou Plzeňského kraje vyhlášen stav nebezpečí. K zajištění ochrany obyvatelstva rozhoduje starosta města, na základě jednání bezpečnostní rady ORP Klatovy, provést evakuaci obyvatelstva z ohrožených území v povodí řeky Úhlavy. Na území města Klatovy je uveden do pohotovosti krizový štáb města i povodňová komise, včetně dalších humanitárních složek k zabezpečení evakuovaných osob.

Taktické cvičení složek IZS mělo mimo jiné za úkol procvičit provedení evakuačních opatření z prostorů ohrožených zvláštní povodní vodního díla Nýrsko v oblastech osady Tajanov a Kal. Odtud bylo evakuováno celkem 26 osob, které dobrovolné jednotky převážely do evakuačního střediska v Základní škole Tolstého v Klatovech. Všichni evakuovaní byli o situaci informováni a přesně věděli, co mají dělat. V evakuačním středisku všichni příchozí prošli evidencí, připraveno pro ně bylo nouzové lůžko a pro děti dokonce oddělená místnost, kde si mohly zkrátit čas hrou nebo malováním. Součástí cvičení byla také záchrana osob z vodního toku řeky Úhlavy. Dvě tonoucí osoby zachránili hasiči pomocí člunu, pro další dva zraněné přiletěl vrtulník. Na místo se dostavil vůz zdravotní záchranné služby, který převzal zraněné do své péče. Příjezdové komunikace zajišťovali příslušníci PČR ve spolupráci s městskými strážníky. Přítomni byli také policisté, kteří po evakuaci obyvatel z domů střežili oblast proti rabování.

Po ukončení cvičení kolem 16 hodiny proběhlo v jídelně základní školy předběžné vyhodnocení celé akce. Podle slov vedoucího cvičení Josefa Dleska byl plán cvičení zcela splněn a nevyskytly se žádné závažné nedostatky. Vystoupil i starosta města Rudolf Salvetr, který zhodnotil činnost krizového štábu a pochválil hladký průběh cvičení.


Zúčastněné složky:

MěÚ Klatovy
Oblastní spolek ČČK
HZS Pk – stanice Klatovy
JSDH Klatovy, Luby, Točník, Štěpánovice
ZZS Pk
AČR – 24. základna dopravního letectva Praha Kbely
ZŠ Tolstého Klatovy
MP Klatovy
PČR



Info: HZS Plzeňského kraje

 -wap-

Sdílet