Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Bratrušově dostali ke 130 letům od založení nový dopravní automobil, dodala ho firma Moto-truck.cz

V sobotu 30. června 2018 se jen krátce po obědě začali u hasičské zbrojnice v Bratrušově scházet uniformovaní hasiči a slavnostně odění hosté. To vše dávalo tušit, že se bude konat velká hasičská sláva.

Bratrušovští hasiči slavili 130 let od založení sboru a při této příležitosti chtěli požehnat nový dopravní automobil, který sice mají v užívání již od srpna roku 2017, ale slavnostní přijetí automobilu bylo naplánováno až na tento den.

Hasiči pojali oslavy jako kontrast historie a současnosti hasičstva a to včetně techniky. Proto také v čele slavnostního průvodu, který vyrazil od hasičské zbrojnice k pomníku padlých v první a druhé světové válce, jelo spřežení s koňskou stříkačkou na které se jako čestný člen vezl Oldřich Macek, člen SDH Bratrušov.

Za spřežením vedl slavnostní průvod velitel sboru i jednotky Lubomír Bín následován vlajkonoši, kteří nesli vlajku České republiky, obecní prapor a samozřejmě hasičský prapor SDH Bratrušov, který hasiči pořídili u příležitosti minulých oslav v roce 2013.

Do průvodu se mimo hasiče připojily i zástupkyně občanského sdružení Bratrušovské seniorky v krojích a další hosté. U pomníku byly položeny dva věnce, jeden za Sbor dobrovolných hasičů Bratrušov a druhý za obec Bratrušov. Za zvuku české stání hymny uctili hasiči i ostatní památku všech obětí obou světových válek.

Následovalo připomenutí historie hasičského sboru Bratrušova za dob od vzniku sboru, tehdy německého, až do současnosti. Historik Drahomír Polách si připravil k této příležitosti velice podrobnou zprávu, která mapovala historii sboru nejen bratrušovského sboru ale také historii vzniku Československa.

Po přednesení zprávy se vydal slavnostní průvod obcí směrem na fotbalové hřiště, kde již na hasiče i hosty čekal nejen nový dopravní automobil, ale také druhé zásahové vozidlo bratrušovské jednotky CAS 32 Tatra 148, historická ruční i koňská stříkačka a také dvě Tatry 805, které byly v minulosti také hojně využívány sbory dobrovolných hasičů.

Formou výstavy fotografií a zprávy byla prezentována historie sboru až do roku 2013. U nového dopravního automobilu potom starosta Sboru dobrovolných hasičů Bratrušov Ing. Petr Miča přednesl zprávu o činnosti sboru za posledních pět let.

Bratrušovští hasiči společně s OSH Šumperk udělili starostce obce Bratrušov Daně Hoškové medaili za příkladnou práci, kterou ocenili její dlouholetou podporu sboru i zásahové jednotky. Medaili paní starostce předal velitel Lubomír Bín a starosta sboru Petr Miča.

Hostům oslav byl stručným popisem představen nový dopravní automobil a slovo si poté převzal kaplan Michal Zahálka, sám člen sboru dobrovolných hasičů ve své rodné obci, který při slavnostním aktu požehnal nový dopravní automobil.

Slavnostní program dále pokračoval vystoupením členek Bratrušovských seniorek a kynologů z Vikýřovic a jejich pejsků. Potom se představili mladí hasiči, kteří hostům převedli požární útok. Bratrušovští hasiči si pak pro nejmenší připravili spoustu atrakcí a soutěží, jako střelba ze vzduchovky, štafeta požárních dvojic, lyžování a mnoho dalších.

Děti za zdolání každého úkolu obdrželi sladkou odměnu. Poté již následovala volná zábava za zvuků hudby, kterou hostům servíroval DJ Togr. Přibližně ve 21.30, těsně po setmění, si obecní úřad připravil pro hosty překvapení v podobě ohňostroje. Hosté se na oslavách bavili až do pozdních nočních hodin.

Rád bych poděkoval obci Bratrušov za podporu akce, všem přátelům, kteří nejsou členové sboru a přesto nám pomáhali s přípravami a organizací akce, členkám Bratrušovských seniorek, kynologům z Vikýřovic a kaplanu Michalu Zahálkovi.

Samozřejmě děkuji všem členům sboru, jejich rodinným příslušníkům i kamarádům, kteří se podíleli na přípravách i průběhu oslav.

Nový dopravní automobil

Nový automobil nese označení DA-L1T Renault Master a byl financován za účasti obce Bratrušov a dotace od Ministerstva pro místní rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.

Jedná se o dopravní automobil pro přepravu celkem 9 hasičů a vybavení o celkové hmotnosti 4 500 kg.

Vozidlo pohání přeplňovaný vznětový motor o objemu 2 300 cm3 a výkonu 165 koní.

Samozřejmostí je závěsné zařízení pro přívěsný vozík.

Vozidlo je napájeno inteligentní dobíjecí zásuvkou Rettbox, na střeše vozidla je nainstalována moderní záblesková LED rampa včetně přídavných LED majáků na zádi vozidla a v přední masce.

Na zádi vozidla je také osazena LED sváděcí alej oranžové barvy, která má možnost tří módů signálů – svádění na levou stranu, na pravou stranu nebo výstražná funkce. Na vozidle je také zabudováno LED osvětlení po stranách vozidla a zadní části vozidla.

Všechny ovládací prvky osvětlovací a zvukové soustavy jsou umístěny na pozici řidiče-strojníka. Součástí dodané výbavy je také dvojice LED svítilen vybavených magnetem, které je možné připevnit kdekoliv na karoserii vozidla a osvětlit další prostor kolem vozidla.

Další výbavou vozidla je také automobilová a dvě ruční radiostanice, které jsou přímo dobíjeny v držácích v automobilu.

Dále byly s vozidlem dodány čtyři svítilny pro evakuaci osob, motorová pila s kanystry, skládací evakuační nosítka, lékárnička velikosti III., sněhový a práškový hasicí přístroj, čtyřdílný nastavovací hliníkový žebřík, nastavovací hliníkový trhací hák, lopaty, smeták, krumpáč, vyprošťovací sekera, vyprošťovací kombinovaný nástroj VRN, pákové kleště a rámová pila.

Ve vozidle je také určen prostor pro zavazadla evakuovaných osob.

V zadní části vozidla jsou umístěna dvě vysouvací plata s ližinami pro uchycení stroje PS12 a motorového kalového čerpadla. Ve vozidle jsou dále umístěny čtyři izolační dýchací přístroje Saturn a elektrické kalové čerpadlo.

Interiér vozidla je kompletně proveden z hliníkových profilů a plechů, osvětlení vnitřních prostor je zajištěn LED pásky. Rychlost vozidla je omezena na 90 km/h.

Dopravní automobil jednotce kompletně dodala a vyrobila společnost MOTO-TRUCK CZ s.r.o. z Přerova včetně certifikátu TUPO Praha. Vozidlo je v současné době plně zařazeno do výjezdu a je součástí IZS Olomouckého kraje.

Ing. Petr Miča
starosta SDH Bratrušov
Sdílet