Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm cisteren vyjelo do obce Častonice na Rakovnicku k požáru pergoly a střechy domu

Informaci o požáru terasy rodinného domu v obci Častonice nedaleko Křivoklátu na Rakovnicku, který se přes pergolu rozšířil i do střešní konstrukce, zaznamenali operátoři tísňového volání asi půl hodiny před polednem dne 26. prosince 2018.

Na místo byli vysláni rakovničtí profesionální hasiči spolu s dobrovolnými sbory obcí Křivoklát, Kublov, Roztoky a Zbečno – celkem se sedmi cisternami a jednou automobilovou plošinou. Pomocí několika C a D proudů hasiči požár lokalizovali za půl hodiny od příjezdu první jednotky.

Za další půlhodinu, ve které jednotky rozebraly část střechy, aby uhasily skrytá ohniska, ohlásil velitel zásahu likvidaci. Škodu vzniklou požárem vyčíslil vyšetřovatel na 400 tisíc korun, včasným zásahem však hasiči uchránili hodnoty za tři miliony.

Majitele nemovitosti, který se nadýchal kouře, odvezla sanitka do rakovnické nemocnice. Měl však obrovské štěstí, protože v té době byl doma sám a po noční směně spal v podkroví.

Vzbudilo ho bouchání muže, který zrovna projížděl po velmi málo frekventované silnici kolem domu a všiml si začínajícího požáru. Příčinu jeho vzniku by mělo objasnit další vyšetřování.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet