Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvanáct jednotek hasičů likviduje v obci Chromeč požár zemědělského objektu

Postupnou pomoc již dvanácti jednotek si vyžádal požár zemědělského objektu v obci Chromeč na Šumpersku. Původní hlášení o viditelném hustém kouři a plamenech z areálu převzala linka tísňové pomoci ve čtvrtek 27. 12. 2018 v 9:45.

Během chvíle se k požáru dostavila profesionální jednotka odvolaná z kondičních jízd a také vyšetřovatel zjišťování příčin požáru, jejich informace přiblížili na další hodiny náročnou situaci na místě.

Došlo k zahoření objektu se skladovanou slámou a senem na ploše zhruba 50×30 metrů. Plameny zcela pohltily střechu starší budovy a docházelo k její destrukci.

Operační středisko k likvidaci postupně vyslalo profesionální jednotky stanic Zábřeh, Šumperk, Olomouc, Prostějov a nyní mezikrajskou výpomoc jednotky Záchranného útvaru Hlučín. Pomoc dále zajišťují dobrovolné jednotky Chromeč, Zábřeh, Šumperk-Temenice, Bludov, Ruda nad Moravou, Štíty a Postřelmov.

Hasiči provádí postupnou likvidaci rozsáhlého požáru s využitím výškové techniky a za stálého nasazení v dýchací technice. Jedná se o starý objekt a hrozí zde další destrukce konstrukce. Pomocí techniky místního družstva je požárem zasažená sláma a seno vyvážena mimo objekt k dohašení.

Zásobování vodou je řešeno kyvadlově pomocí cisteren z vodního zdroje v obci Chromeč. Jedná se o časově zdlouhavý zásah a v místě se nyní připravuje vybudování týlového zabezpečení. Rovněž na místo míří těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně.

Hasiči musí z objektu veškerý materiál vyvozit a likvidovat tak několik větších ohnisek po celé délce požárem zasaženého prostoru.

Co stojí za příčinou vzniku požáru je aktuálně v šetření, prozatím byla majitelem škoda vyčíslena v částce 400tis. Během požáru i zásahu nedošlo k žádným zraněním. Rovněž nedošlo k žádnému úhynu hospodářských zvířat.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet