Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Líšťanech jezdí Scanií od firmy WISS, je prvním novým vozidlem u jednotky

V sobotu 27. 10. 2018 proběhlo v Líšťanech při příležitosti oslav 100. výročí vzniku samostatné republiky slavnostní předání cisternové automobilové stříkačky CAS 20 Scania. Ta nahradila Tatru 815 a je prvním novým vozidlem u líšťanské jednotky.

Podvozek

Pro novou cisternovou automobilovou stříkačku byl použit dvounápravový podvozek Scania P480 s připojitelným pohonem přední nápravy a uzávěrkami diferenciálů.

Řadový šestiválec D13 má výkon 353 kW a splňuje emisní normu Euro 5, převodovka je automatizovaná Scania Opticruise se třemi jízdní režimy (Normál, Power, Off-Road).

Nechybí hydrodynamický retardér s 5stupňovou regulací. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm. Pro provoz v silných mrazech je vybaven ohřevem paliva.

Čtyřdveřová prodloužená kabina CrewCab CP31 je šestimístná, vybavená nezávislým naftovým topením a klimatizací. Pro spojení je k dispozici analogová vozidlová radiostanice s druhým obslužným místem u ovládacího panelu čerpadla.

V průběhu roku 2019 bude doinstalován digitální terminál a při dostatku financí i výjezdový tablet.

V opěradlech zadní řady sedadel jsou integrovány vzduchové dýchací přístroje Dräger PSS 4000.

Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou ruční radiostanice, v dalších čtyřech svítilny. O dobíjení a konzervaci akumulátorů spolu s doplňováním tlakového vzduchu se stará zásuvka Rettbox-Air. Ta se po nastartování samočinně odpojí.

V přední části je uchycen elektrický lanový naviják, pod ním je provedena příprava na asanační lištu.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z plechů a profilů ze slitiny lehkých kovů. Nádrž na hasivo je z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny. Pojme 4 000 litrů vody a 240 litrů pěnidla.

Osvětlovací stožár je vysouván pneumaticky, umístěn je mezi kabinou a nástavbou. Hlavice disponuje čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 30 000 lumenů.

Čerpací zařízení Ruberg je bronzové, vyhřívané, dosahuje jmenovitého výkonu 2 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Scania je vybavena datovou sběrnicí k řízení provozu účelové nástavby typu CAN-bus, s následujícími funkcemi:

  • záznam dat, chybový deník, maximální dosažené otáčky požárního čerpadla,
  • diagnostika, uzavření rolet a dveří, skříní zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • monitorování mezních provozních stavů na požárním čerpadle, a to tlak, otáčky, rychlost jízdy se zapnutým pomocným pohonem,
  • signalizace zapnutí pomocného pohonu pro požární čerpadlo při jízdě,
  • ovládání osvětlení okolí automobilu a výstražné oranžové rampy na zádi účelové nástavby z prostoru obsluhy požárního čerpadla a z kabiny osádky,
  • automatické plnění vodní nádrže z hydrantu,
  • automatické ukončení odvodnění požárního čerpadla,
  • zobrazení kontrolních údajů podvozkové části a účelové nástavby včetně motohodin, otáček motoru a požárního čerpadla a mazacího tlaku,
  • zobrazení stavu nabití akumulátorových baterií,
  • signalizace přehřátí pohonu čerpacího zařízení,
  • akustická signalizace nízkého množství pohonných hmot a hasiva,
  • automatické zasunutí osvětlovacího stožáru při uvolnění ruční brzdy včetně automatického vypnutí světel na osvětlovacím stožáru,
  • zapnutí a vypnutí předních doplňkových výstražných modrých světel,
  • automatizovaný provoz se zavodněním požárního čerpadla a tlakovou regulací,
  • upozornění na chybnou obsluhu formou textového hlášení s akustickou signalizací),
  • systém plánované údržby v účelové nástavbě CAS.

Základní funkce čerpadla a nástavby lze ovládat z kabiny vozidla.

V pravé přední skříni je na výsuvném platu vybavení pro hygienu – tekuté mýdlo, papírové ručníky a vzduchová hadice s ofukovací tryskou.

Poděkování za úspěšné vyřízení a celý koloběh kolem vozidla patří obecnímu zastupitelstvu a to především starostovi M. Protivovi a paní místostarostce I. Šubrtové za administraci. Dále pak Všem členům jednotky, bez kterých by to nešlo.

Samosebou poděkování patří také MV GŘ HZS ČR – Fondu zábrany škod ČKP, Ústeckému kraji, nadaci Agrofert, Sport areál Klíny, Farma rodiny Keprtových, a další drobní dárci – kteří přispěli na pořízení vozidla nebo jeho vybavení.

Cena na vozidla na základě výběrového řízení: 6 052 420 Kč včetně DPH.

Hasiči Líšťany
Sdílet