Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté odvážně zachraňovali zraněného nájemníka

Dne 9. 10. 2009 ve 22:21 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu v obci Bojkovice. Na místo postupně vyjely jednotky profesionálních hasičů z Uherského Brodu a Slavičína, které posílily další jednotky dobrovolných hasičů z Bojkovic a Slavičína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části rodinného domu a k těžkému zranění jednoho nájemníka.

Další nájemníci v objektu zjistili nejdříve požár v zadní části přístavku rodinného domu. Okamžitě zavolali na linku tísňového volání, že jsou uvnitř určitě nájemníci a ohroženy jsou i děti v dalších bytech domu.

Jako první na místo přiběhla hlídka policistů z místního obvodního oddělení, jejichž sídlo je naproti zasaženého domu. Policisté si ze služebny vzali hasicí přístroj a snažili se požár hasit. K hašení použili i další hasicí přístroje z domu s prodejnou a kbelíky s vodou. Jeden z policistů rozbil okno a přes kouř uviděl uvnitř ležet nájemníka. Odvážně se vrhl do zakouřené chodby této části domu a snažil se dostat ke zraněnému muži. Bez ochranných pomůcek však musel rychle zadýmený prostor opustit, přesto se snažil kolem ležícího muže nalévat další vodu k ochraně před plameny.

O minutu později už na místo dorazila místní jednotka dobrovolných hasičů. Hasiči v dýchacích přístrojích vešli do místnosti a nájemníka se jim podařilo vytáhnout. Společně s policisty ho vynesli před dům a předali do péče právě přijíždějící posádce zdravotnické záchranné služby. Zraněný nájemník se velmi silně nadýchal nebezpečných zplodin hoření a lehce byl i popálen. Zdravotníci mu zajistili základní životní funkce a transportovali ho k hospitalizaci.

Hasiči mezitím rozvinuli čtyři proudy vody a snažili se o rychlou lokalizaci požáru. Plameny zasáhly jednu z místností, kde se propadl strop. Požár se rozšířil na střechu domu. Hasiči museli postupně odkrývat střechu a hasit prohořívající dřevěnou konstrukci. Požár se podařilo lokalizovat asi po půlhodině zásahu, ale celková likvidace požáru byla hlášena až třicet minut po půlnoci.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Požár poškodil část rodinného domu a způsobil majiteli škodu asi za 350.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 3,5 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na televizoru.



mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet