Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vykolejená posunovací lokomotiva

Jednotka HZS SŽDC Praha vyjela včera, 10. 10. 2009 krátce po desáté hodině večerní na pražské hlavní nádraží, odkud bylo ohlášeno vykolejení posunovací lokomotivy na odstavné koleji.

Jednotka HZS SŽDC Praha vyjela včera, 10. 10. 2009 krátce po desáté hodině večerní s technikou CAS 24 a TA na pražské hlavní nádraží, odkud bylo ohlášeno vykolejení posunovací lokomotivy na odstavné koleji.

Po příjezdu na místo případu průzkumem zjištěno, že se jedná o vykolejení lokomotivy následkem prasknutí spojky kolejnice. V okamžiku, kdy došlo k prasknutí spojky, lokomotiva jela minimální rychlostí, vlivem mokra však po kolejích sklouzla a odlomenou část nahrnula před sebe, tudíž její přední podvozek skončil ve vzduchu. Při nárazu došlo ke zničení zarážky, na její spodní část lokomotiva najela. Naštěstí se zastavila před sloupem trolejového vedení, ke kterému jí nechyběl ani metr. Díky chybějícím zhruba 2 m kolejnic nebylo možné vyjet zpět. Jednotka drážních hasičů disponuje nakolejovacím zařízením, v tomto případě ho však nebylo na její nakolejení možné použít a tak velitel zásahu na místo povolal nehodový vlak z vršovického depa.

Po jeho příjezdu mistr nehodové čety stanovil postup při vyproštění a opětovném nakolejení lokomotivy za pomoci kolejového jeřábu. Muselo se však počkat na vyloučení okolních trolejí. Když byl v místě vyloučen provoz, započala likvidace nehody. Jeřáb za asistence pracovníků nehodového vlaku a hasičů provedl po několika desítkách minut nakolejení lokomotivy. Na první pohled jednoduchá záležitost, ale vše šlo velmi pomalu, s jeřábem se manipulovalo s největší opatrností, neb se nevědělo, co udělá kolejový svršek pod lokomotivou, resp. zda-li nedošlo k dalšímu, vizuálně neznatelnému jeho poškození. To se naštěstí nepotvrdilo a tak kolem třetí hodiny ranní byla lokomotiva zpět na kolejích a zasahující složky se vrátily zpět na své základny. Nehodový vlak ČD do vršovického depa a drážní hasiči na stanici Chodovská.

Při události nedošlo k žádnému zranění, způsobená škoda je předmětem dalšího šetření.



 -wap-

Sdílet