Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy příchodu roku 2019 nepřinesly zásadní požáry, hořely kontejnery a zbytky zábavní pyrotechniky

Celkem 176 požárů zaměstnalo hasiče v České republice během silvestrovských oslav (od 20:00 hodin 31. prosince 2018 do 6:00 hodin 1. ledna 2019). To je o 27 víc než v loňském roce a o 63 víc než v roce předloňském.

Za většinou těchto požárů stály dělobuchy, světlice a další pyrotechnické „radůstky“, kterými si lidé zpříjemňují příchod nového roku.

Průměrně hasiči vyjíždějí ke 47 požárům za den. Dne 31. prosince 2018 byly jednotky hasičů vyslány k 71 požárům. Dvě osoby se při těchto požárech zranily. Jen od 20:00 hodin do 24:00 evidovala krajská operační a informační střediska hasičů 38 požárů (loni to bylo ve stejném období jen 25 požárů).

Nejrušnější bývají první minuty a hodiny nového roku, co se počtu výjezdů jednotek týče. Během první hodiny ranní je evidováno 70 požárů (pro srovnání, loni to bylo 52 požárů), ke druhé hodině ranní jich už bylo 117 (loni 99) a ke třetí hodině ranní 125 požárů (loni 110).

Od půlnoci do 6:00 hodin zasahovali hasiči celkem u 188 mimořádných událostí, z čehož požáry tvořily větší část z nich – konkrétně 138 (loni jich bylo v tuto dobu 124).

Nejvíce požárů bylo v prvních šesti hodinách nového roku v Praze, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Nejméně hasiči vyjížděli k požárům v tomto časové rozmezí v kraji Zlínském a v Kraji Vysočina.

V případě novoročních požárů se nejčastěji jedná o požáry košů na odpadky, plastových kontejnerů, travních porostů a keřů. Od zábavní pyrotechniky dochází také k zapálení věcí na balkonech či odstavených automobilů na parkovištích.

Příčinou požárů je ve většině případů lidská neopatrnost a zanedbání bezpečnostních předpisů při manipulaci se zábavní pyrotechnikou.


První událost roku 2019 zaznamenali operátoři na tísňové lince HZS Středočeského kraje sedm minut po půlnoci, kdy byl oznámen požár tújí v obci Krychnov.

Nicole Zaoralová
HZS České republiky

Jihočeský kraj

Od 20. hodiny do půlnoci zasahovali hasiči v Jihočeském kraji u požáru stohu u Zhoře u Tábora a dvou požárů odpadkových košů, v Písku a Táboře. Odpad po zábavní pyrotechnice pak uhasili strakoničtí

Od půlnoci do páté hodiny ranní v souvislosti se silvestrem hasiči zasahovat nemuseli.

Vendula Matějů
HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Poslední větší požár roku 2018 likvidovali jihomoravští v obci Svatobořice-Mistřín na Hodonínsku. Krátce po půl desáté večer tam vyjely jednotky k požáru v rodinném domě.

První letošní událost byla nahlášena 3 minuty po půlnoci a jednalo se o požár túje v Brně-Židenicích. Zajímavostí je, že během prvních 30 minut roku 2019 vyjely jihomoravské jednotky hned k 4 požárům tújí a to nejen v Brně, ale také na Blanensku a Hodonínsku.

Po půlnoci hasiči likvidovali právě především požáry porostů, odpadu a kontejnerů.

Jaroslav Mikoška
HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

Celkem 18 požárů likvidovali hasiči v průběhu silvestrovských oslav a příchodu nového roku. V naprosté většině se jednalo o odpad po zábavní pyrotechnice, tedy bez škody. Stejně tak příčinou u většiny těchto událostí je použití zábavní pyrotechniky.

Už v podvečer vyjížděli hasiči v Chebu do garáží obchodního centra ke spuštěnému požárnímu poplachu, který měla podle správce centra aktivovat právě pyrotechnika.

V Chebu pak tři jednotky hasičů zasahovaly u požáru odpadu na balkoně bytového domu, požár způsobila odpálená petarda. V Habartově dvě jednotky hasičů zasahovali u požáru krycí plachty na lešení.

Odpad v kontejnerech či zbytky po vypálené pyrotechnice pak v průběhu noci hořely v Ostrově, Toužimi, Sokolově či Karlových Varech. V Lokti hasiči likvidovali požár stromu, stejně tak ve Skalné, u Bečova zase hořel balík slámy.

Kromě požárů zasahovali hasiči poslední den starého roku u dopravní nehody v Karlových Varech a na silnici D6, pomáhali s transportem osoby pro záchrannou službu v Plesné a zajišťovali přistání vrtulníku v Sokolově.

Oproti loňskému přelomu starého a nového roku se jedná o nárůst počtu událostí, stejně jako před rokem se ale většina zásahů obešla bez větších škod i zranění.

Martin Kasal
HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Bujaré silvestrovské oslavy naštěstí královéhradeckým hasičům příliš starostí nenadělaly. V průběhu 31. 12. 2018 zasahovaly jednotky požární ochrany na území kraje u 19 událostí, v prvních hodinách roku 2019 pak vyjížděli hasiči k pěti případům.

Nejčastěji poskytovali technickou pomoc, ale museli také likvidovat šest požárů (popelnice, odpad, zahoření od komínového tělesa) a zasahovali u šesti dopravních nehod.

V porovnání s loňským rokem se počet zásahů během letošního silvestrovského veselí příliš nelišil.

V loňském roce zaznamenaly hasičské statistiky během posledního dne v roce a prvních hodin roku 2018 celkem 21 zásahů.

Poprvé v letošním roce vyjížděli krajští hasiči do obce Kuks v 00:19 hod. Byl zde nahlášen požár sazí v komíně, od kterého došlo k následnému zahoření podlahy. Při události nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na asi 10 tisíc korun.

Martina Götzová
HZS Královéhradeckého kraje

Moravskoslezský kraj

V průběhu pondělí 31. 12. 2018 řešili hasiči v Moravskoslezském kraji větší množství požárů kontejnerů na odpad. Jednotlivé události k sobě však místně nepřísluší, rovněž nelze všechny tyto požáry prokazatelně spojit s oslavami příchodu nového roku.

Krátce po půlnoci 1. ledna 2019 se začaly množit drobné požáry krabic a obalů od použité pyrotechniky, k těm jsme vyjeli v deseti případech. Vždy se však jednalo o malý a lokalizovaný požár, který nezpůsobil žádné škody a jehož uhašení bylo otázkou minut.

U žádného z třicítky výše popisovaných požárů neevidujeme žádné zranění, zároveň nevznikla žádná větší škoda.

Z pohledu počtu událostí se tak v Moravskoslezském kraji sice jednalo o nárůst ve srovnání s „běžnou“ nocí, nicméně žádný zásah si nevyžádal nasazení většího počtu hasičů a techniky. Většina požárů se odehrála na území větších měst – Ostravy, Opavy či Karviné.

Jakub Kozák
HZS Moravskoslezského kraje

Olomoucký kraj

Relativně klidnou noc z 31. prosince 2018 na 1. ledna 2019 zažili hasiči v Olomouckém kraji. Od šesté hodiny večerní do sedmé hodiny ranní vyjeli celkem k 12 událostem, z nichž ne všechny měly souvislost s bujarými oslavami příchodu nového roku.

Hasiči likvidovali především požáry odpadu na volném prostranství, v popelnicích a v kontejnerech. Nejvíce práce měli hasiči v Olomouci, kteří vyjeli celkem ke čtyřem událostem.

Přehled všech událostí, které měly souvislost s oslavami Silvestra:

  • 18:26 hodin – Olomouc, Fischerova – likvidace požáru krabice od pyrotechniky, která byla v odpadkovém koši
  • 18:51 hodin – Olomouc, Dlouhá – zahoření krabic od pyrotechniky
  • 20:19 hodin – Přerov, nábř. Dr. Edvarda Beneše – kontrola po požáru odpadkového koše, který před příjezdem hasičů zlikvidovala hlídka policie
  • 21:27 hodin – Olomouc, Rooseveltova – likvidace požáru kontejnerů, jeden zcela zničen, druhý poškozen
  • 22:26 hodin – Šumperk, J. z Poděbrad – likvidace požáru podzemního kontejneru
  • 00:47 hodin – Šternberk, Hlavní nám. – požár zbytků a odpadu po pyrotechnice
  • 1:20 hodin – Příkazy – Hynkov – požár staré duté lípy, hasiči ji několikrát prolili vodou, ale protože stále doutnala, pokáceli ji a na zemi znovu dohasili
  • 2:55 hodin – Olomouc, Hermanova – požár plastového kontejneru

Vladimíra Hacsiková
HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

První událostí roku 2019 byl požár 12 tújí ve Vysokém Mýtě, a to v 0.06 hodin.

V dalších třech minutách, tedy v 0.09 hodin, likvidovali hasiči požár 1 túje v Chrudimi. Požár způsobil i popraskání okenních tabulí a poškozen byl i bytový dům.

V 0.11 hodin hasiči likvidovali požár 7 tújí v Holicích a v 0.21 hodin hasiči otevírali byt v Libchavách. V 0.23 hodin hasiči likvidovali požár plastových truhlíků na balkoně v Pardubicích. V 0.33 hodin hasiči hasili požár krabic od petard v Chrudimi.

V 0.58 hodin byli hasiči přivoláni do Spytovic k požáru kontejneru. Hasiči kontejner na komunální odpad prolili vodou.

V 1.17 hodin byli hasiči přivolání k požáru plastového kontejneru do Ústí nad Orlicí. Při příjezdu hasičů byl již požár uhašen místními obyvateli.

V 1.18 hodin hasiči likvidovali požár kontejneru v České Třebové. V 1.26 hodin byli hasiči přivoláni do Letohradu k hromadě papíru a odpadu od pyrotechniky. Plameny hasiči zlikvidovali pomocí vysokotlakého proudu vody.

V 1:41 hodin likvidovali hasiči požár odpadu od pyrotechniky ve Svitavách.

Vendula Horáková
HZS Pardubického kraje

Plzeňský kraj

Od půlnoci do dvou hodin ráno vyjížděli hasiči v Plzeňském kraji k 10 požárům, všechny souvisely se zábavní pyrotechnikou. Sedm požárů bylo v Plzni, další v Kralovicích, Klatovech a Trpístech.

V jednom případě hořel vrak automobilu.

Petr Poncar
HZS Plzeňského kraje

Praha

Během silvestrovských a novoročních oslav zasahovali pražští hasiči u celkem 46 požárů, z toho 44 bylo způsobeno zábavní pyrotechnikou. Jen od půlnoci do 06:30 hodin hasiči v Praze vyjeli k celkem 30 požárům. První výjezd v roce 2019 byl 31 vteřin po půlnoci.

Ve většině případů se jednalo o menší požáry odpadu, křovin, zbytků pyrotechniky a kontejnerů. Ve dvou případech hořelo na balkoně obytného domu.

Martin Kavka
HZS Praha

Středočeský kraj

První událost roku 2019 zaznamenali operátoři na tísňové lince sedm minut po půlnoci, kdy byl oznámen požár tújí v obci Krychnov na Kolínsku. V průběhu jízdy k zásahu byla hasičům podána upřesňující informace, že se požár už rozšířil na střechu domu.

Operační důstojník proto vyhlásil poplach dalším jednotkám. Po příjezdu první jednotky na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl jen túje.

Po půlnoci pak hasiči zaznamenali zvýšený počet zásahů při požárech odpadkových košů, popelnic a kontejnerů a při dohašování krabic od zábavní pyrotechniky.

Petr Svoboda
HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Od 20:00 31. 12. 2018 do 8:00 1.1. 2019 vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 21 nahlášeným požárům.

V 5:49 1.1. hořela místnost v domě v Prostřední ulici v Ústí nad Labem v Předlicích. Nikdo nebyl zraněn. Požár byl zlikvidován v 8:00. Zasahovaly dvě hasičské jednotky. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje.

V Teplicích – Sobědruhách hořelo osobní auto bez registračních značek. Požár byl oznámen v 3:52 a zlikvidován ve 4:18. Jednotky v celém kraji vyjely k devíti požárům popelnic a kontejnerů a k sedmi požárům odpadu, okrasných keřů a stromů.

Ve třech případech vyjely jednotky k požáru věcí na balkoně. Tyto požáry byly zlikvidovány obyvateli před příjezdem jednotek.

Lukáš Marvan
HZS Ústeckého kraje

Zlínský kraj

Hasiči v celém Zlínském kraji zažili za poslední roky nejklidnější silvestrovské oslavy i první hodiny Nového roku.

Dne 31. 12. 2018 do 18:00 hodin hasiči evidovali 15 hlášených událostí, z nichž ani jedna nebyla výjezdem k požáru. Nejvíce bylo technických pomocí, a to 6, jako například otevření bytu.

Čtyřikrát vyjeli hasiči k odstraňování stromů, které bránily provozu na pozemních komunikacích. Dále hasiči evidují 3 plané poplachy, jednu asistenci u pořádání ohňostroje a jednu dopravní nehodu bez zranění.

Dne 31. 12. 2018 od 18:00 až do půlnoci hasiči vyjeli pouze k jedné dopravní nehodě v Horní Lidči na Vsetínsku, jednou museli otevřít byt ve Vsetíně a jednou asistovali u pořádání ohňostroje v Napajedlích.

Dne 1. 1. 2019 dvě minuty po půlnoci hasiči vyjeli k požáru plechového odpadkového koše na ulici Palackého v Napajedlích v okresu Zlín. Až do 6:00 hodin nebyla evidována žádná událost.

Ve srovnání s rokem 2016 i 2017 kdy hasiči vyjeli na Nový rok k 17 událostem a v roce 2018 k 7 událostem, byl začátek roku 2019 tím nejklidnějším obdobím.

Děkujeme všem obyvatelům i návštěvníkům Zlínského kraje za klidný vstup do Nového roku.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje

Sdílet